nieuws

Belgen bouwen energiezuinig

bouwbreed Premium

Belgen beschouwen energiezuinig bouwen als vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een enquête die de organisatie van Batibouw 2010 in Brussel hield onder de bezoekers van deze beurs.

“Energiezuinig bouwen is bon ton”, aldus Geert Maes in het Belgische dagblad De Standaard. Hij is directeur van Fisa, de organisatie achter de jaarlijkse bouwbeurs. “In de nieuwbouw wordt veel milieubewuster gedacht dan vroeger. Bij renovatie ligt het moeilijker. Energiezuinig renoveren is het resultaat van een bewuste keuze, maar bij nieuwbouw is het een automatisme geworden.”
De meeste deelnemers aan de rondvraag antwoorden dat zij investeren in energiezuinig bouwen om op termijn geld te besparen. Een kwart van de respondenten geeft de zorg voor het milieu als reden. Een vijfde wordt gemotiveerd door subsidies. Een enkele respondent vindt energiezuinig bouwen gezeur.

Maatregelen

Zo’n 86 procent van de 1651 ondervraagden geeft aan het afgelopen jaar energiebesparende maatregelen te hebben getroffen. De maatregelen variëren van de aankoop van spaarlampen tot het compleet isoleren van een woning. Ook de aanschaf van energiezuinige toestellen scoort hoog. Maar de Belgen zijn zich weinig bewust van het bestaan van keurmerken voor duurzaamheid zoals FSC of ‘cradle to cradle’. Het Belgische systeem van ecocheques – dat zijn extra uitkeringen door een werkgever, bestemd voor de aankoop van ecologisch verantwoorde producten en diensten – blijkt niet te werken. De meeste respondenten krijgen ze niet of weten niet wat ze ermee moeten doen.
Ongeveer 80 procent van de ondervraagden heeft een woning met een geïsoleerd dak. Ook veel respondenten (zo’n 36 procent) doet de was met regenwater. Bijna 90 procent van de Belgen gebruikt een douche in plaats van een bad, legt een deken over zijn benen in plaats van de verwarming omhoog te draaien en schakelt elektrische toestellen uit in plaats van ze op stand-by te laten staan. Geert Maes waardeert dat positief: “het zijn de kleine dingen die verschil kunnen maken”. Hij verwacht dat ondanks de economische problemen evenveel Belgen de beurs zullen bezoeken als voorheen. Vorig jaar ontving hij 330.000 bezoekers.
De bouwbeurs Batibouw 2010 duurt tot en met 7 maart.

Reageer op dit artikel