nieuws

Waterschap test kunstwerken

bouwbreed Premium

Waterschap Hollandse Delta test over een afstand van 350 kilometer alle kunstwerken op veiligheid. Het gaat om onder meer gemalen, sluizen, duikers en het vloedschottensysteem. Het is de eerste keer dat dit gebeurt.

De toetsing vindt plaats vanwege een vijf jaarlijkse veiligheidstest die de waterschappen verplicht zijn uit te voeren. De reden dat de kunstwerken voor de eerste keer worden getest, is dat in het verleden onvoldoende mogelijkheden bestonden om dit adequaat te doen. “Het is kortom het resultaat van voortschrijdende inzichten en verbeterde technieken en daarmee het hebben van meer gegevens om de veiligheid van primaire waterkeringen vast te stellen”, verklaart Meindert Kappe, woordvoerder van het waterschap.
Ook andere waterschappen en Rijkswaterstaat testen de veiligheid van kunstwerken en niet waterkerende objecten (nwo’s), zo blijkt uit informatie van de Unie van Waterschappen. Onder nwo’s worden onder meer kabels, leidingen en dijkhuisjes verstaan. “Het ene waterschap is daar verder mee dan het andere”, zegt Kees Meijer van de Unie van Waterschappen. “Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kunstwerken en nwo’s.”
Meijer verwacht dat volgend jaar alle waterschappen hun onderzoeken hebben afgerond. Eind 2011 moet duidelijk zijn hoeveel kosten zijn verbonden aan het repareren van mankementen.

Reageer op dit artikel