nieuws

Minder rekeningen door prestatiecontract installaties

bouwbreed

Het onderhoud aan installaties van rijksgebouwen is in prestatiecontracten op de markt gezet. De mogelijkheid voor kleinere installateurs om mee te dingen werd door één partij verzilverd.

Met de onderhoudscontracten is 9 miljoen euro per jaar gemoeid. Het contract voor het dagelijks onderhoud van elektronische en werktuigbouwkundige installaties is in overleg met de Stichting Marktwerking Installatiebranche vormgegeven. In de prestatiecontracten is nadrukkelijker risico en financiële prikkel bij de markt gelegd. De opdrachten zijn gegund op laagste prijs.
Installateurs krijgen extra bonussen als de installaties met preventief onderhoud storingsvrij blijven. Na succesvolle afronding van de opdracht voor de installateurs van de Rijksgebouwen, volgt binnenkort een vergelijkbare opdracht voor alle justitiële gebouwen. Daaronder vallen onder meer de 101 gevangenissen.
De Rijksgebouwendienst verwacht goedkoper uit te zijn en vooral minder administratie te hebben tegen minimaal dezelfde onderhoudskwaliteit. Drie kwart van de opdrachten ligt onder de 750 euro en zijn nu voor rekening van de aannemer. Met het schrappen van die rekeningen over en weer verwachten beide partijen veel tijd te besparen.
De onderhoudsopdracht is verdeeld in 21 kavels en verspreid over 750 panden (3,2 m2 BVO). Er hebben 28 bedrijven ingeschreven, waarvan de Rijksgebouwendienst er elf als middelgroot kwalificeerde. Toch wist alleen het middelgrote Alewijnse Delft een opdracht binnen te slepen. De overige opdrachten gingen naar acht grote installateurs. Homij haalde de meeste deelcontracten binnen en ook Wolter&Dros, Cofely, Alewijnse Delft, Cegelec, Breijer, Imtech, Burgers Ergon en Unica wisten orders binnen te halen.

Reageer op dit artikel