nieuws

Miljard voor vergroenen Franse wegen

bouwbreed

De grote Franse autowegexploitanten gaan meer dan een miljard euro investeren in het vergroenen van hun netwerk. Dat bedrag komt boven op de twee miljard voor uitbreiding en verbetering van de tolwegen. In ruil daarvoor heeft de staat de lopende beheersovereenkomsten met de exploitanten verlengd van twee naar drie jaar.

De wegexploitanten beheerden vorig jaar samen 8.628 kilometer aan snelwegen. Daar werd in totaal 82,3 miljard kilometer op gereden, 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Die toename is te danken aan een groei van het personenverkeer met 3,5 procent waar tegenover een daling sotnd van het vrachtverkeer met 11 procent. De bedrijven halen samen een omzet van meer dan 9 miljard euro per jaar.
In het kader van de vorig jaar gehouden Milieutop zullen de bedrijven zoals ASE, Sanef en Cofiroute de komende jaren fors investeren in milieumaatregelen, aldus voorzitter Jean-François Roverato van de Association des Sociète Françaises d’Autoroutes ASFA. Roverato is ook bestuursvoorzitter van bouwer Eiffage dat net als collega Vinci een belangrijke speler is op de nationale markt voor tolwegen. ”We gaan de milieuprestaties van vooral de oudste trajecten verbeteren”, aldus Roverato.
Het gaat daarbij om installaties om regenwater op te vangen en te zuiveren, aanbrengen van energiezuinige verlichting, beter milieubeheer op de parkeer- en rustplaatsen met onder meer installaties voor het opwekken van schone energie, geluidsschermen in dichter bevolkte gebieden en bebossing langs trajecten waar minder mensen wonen en meer tele-tolpoorten zodat automobilisten zonder te stoppen en weer op te trekken kunnen afrekenen. Daarnaast zal ook meer aandacht worden besteed aan flora en fauna langs de wegen met onder meer wildtunnels en soortgelijke voorzieningen.
Wat de dagelijkse exploitatie betreft, worden steeds meer elektrische of hybride voertuigen ingezet bij het beheer van de wegen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels