nieuws

Londen is op tijd en nagenoeg binnen de begroting voor 2012

bouwbreed

De bouw van de stadions en andere voorzieningen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen ligt op schema. De kosten blijven tot nu toe ook redelijk binnen de begroting.

De geschatte eindkosten moesten vorig jaar worden verhoogd met 25 miljoen euro op een totaalbedrag van meer dan 8,25 miljard. De extra uitgaven blijven nog altijd ruim binnen de 1,42 miljard die voor onverwachte kosten op de begroting staat.
Dat blijkt uit het jaarverslag van de Olympic Delivery Authority, de dienst die verantwoordelijk is voor de ‘hardware’ van de Spelen. Wat de bouwwerken betreft meldt de ODA onder meer dat de externe structuur en het grootste deel van de staalconstructie van het Olympisch Stadion klaar zijn, het meer dan 3000 ton zware stalen dak voor het zwemstadion op z’n plaats ligt, de staalconstructie en een deel van de lagere tribunelagen voor het wielerstadion klaar zijn en ook het structuurwerk voor de eerste blokken in het olympisch dorp afgerond is. Hetzelfde geldt voor het skelet, opnieuw in staal, voor het internationale media­centrum, terwijl voor de kleinere handbal- en basketbalstadions de fundering is gelegd.
Het verslag maakt eens te meer duidelijk dat er voor buitenlandse bedrijven weinig eer te behalen valt bij dit grootste bouwproject in Europa. De ODA heeft tot nu toe zelf meer dan duizend contracten met een totale waarde van ruim 5,7 miljard uitgegeven. Meer dan 98 procent kwam terecht bij Britse bedrijven. In een aantal gevallen hebben die wel buitenlandse moeders, zoals BAM Nuttall, VolkerFitzpatrick en Skanska.

Reageer op dit artikel