nieuws

Hoe Maak Ik Een Goed Gebouw

bouwbreed Premium

Bij alle aandacht voor geïntegreerde contracten, dbfmo en meer van dat soort nieuwe aanbestedingsvormen wordt wel eens vergeten dat er ook nog een goed ontwerp moet worden gemaakt

Want is het daadwerkelijk zo dat een goed gebouw “in elkaar gemanaged” kan worden?
Ik ben nu zo’n twintig jaar werkzaam als architect en telkens weer valt me op hoe een goed ontwerp uiteindelijk staat of valt bij goed opdrachtgeverschap. Dat begint bij het formuleren van de opgave. Zoals bij aanbestedingen. De afgelopen tijd namen mijn collega’s en ik zelf vrijwel elke week wel ergens deel aan een discussie over de zin en onzin van Europese aanbestedingen. Terugkerende verzuchting is: “Laat een opdrachtgever eerst zelf eens goed nadenken in plaats van zichzelf meteen al over te leveren aan een adviseur”.
Laatst opperde iemand dat niet de adviseurs en architecten cursussen moeten volgen over hoe je overeind blijft bij een aanbestedingsprocedure, maar dat juist de opdrachtgevers beter opgeleid moeten worden. De meeste professionele opdrachtgevers zullen dit idee lachend wegwuiven, maar sommige maken misschien maar één keer in hun leven een gebouw. Zij moeten zich realiseren dat alleen maar nadenken over een selectieprocedure, bouw-proces of wegregelen van verantwoordelijkheden niet vanzelfsprekend leidt tot een goed gebouw. En dat is wel vaak de enige informatie die bij aanbestedingen wordt verstrekt.
Een goed geformuleerde opdracht, zonder al teveel poespas, is het halve werk. Wie weet helpt het om ook juist in deze fase eens een architect in te schakelen. Sommige overheden doen dit al met behulp van hun bouwmeester. Zelf deed ik het een tijdje voor de spoorwegen, als spoorbouwmeester. Maar een ‘gewone’ bouwmeester kan ook particulieren en bedrijven helpen. Bedenk dan wel dat deze persoon vanwege voorkennis niet meer mag meedoen met de procedure. Maar dat hij of zij wel kan helpen met het selecteren, als vakdeskundige. Voor de andere helft: Een goede opdrachtgever kent de eigen organisatie als z’n broekzak en weet zo zijn adviseurs goed aan te sturen. Zo krijg je uiteindelijk een goed gebouw.
“Voor doe-het-zelf aanbesteden:
www.architectuuropdrachten.nl”

Architect en directeur MVRDV,Rotterdam

Reageer op dit artikel