nieuws

Groendak vrij van CE-markering

bouwbreed Premium

Een CE-markering voor groendaken is niet verplicht

Dat heeft de Europese Commissie vastgesteld in reactie op bezwaren van Zinco, leverancier van duurzame systemen voor dakbegroening. Zinco is een internationaal bedrijf met het hoofdkantoor in Unterensingen in Duitsland. Zinco Benelux is gevestigd in Amsterdam.
Het ministerie van VROM heeft in 2007 de norm NEN-EN 13252 ‘Geotextiel en aan geotextiel verwante producten-Vereiste eigenschappen voor toepassing in drainagesystemen’ van toepassing verklaard op groendaken. Dat zouden drainagesystemen zijn waarvoor een CE-markering verplicht is. Een CE-markering betekent dat de producent heeft laten vaststellen dat het product voldoet aan Europese voorschriften. Zinco was het niet met VROM eens, maar kreeg ongelijk bij de rechter.
De Europese Commissie denkt er anders over. Groendaken zijn geen drainagesystemen, maar systemen voor het vasthouden van water. Aangezien geen Europese norm voor groendaken bestaat, is een CE-markering niet verplicht. Een CE-markering gerelateerd aan NEN-EN 13252 is voor groendaken zelfs verboden. Dat geldt ook voor andere producten die niet in de norm worden genoemd, zoals polystyrol noppenplaten. De VROM-inspectie heeft zijn dwangbrieven aan Zinco ingetrokken.

Reageer op dit artikel