nieuws

Europese staalsector komt weer op krachten, maar niet in bouw

bouwbreed Premium

De Europese staalsector komt dit jaar weer langzaam op krachten. De vooruitgang is echter langzaam en nog omgeven door veel onzekerheden.

Na een daling van het werkelijke staalverbruik met 35 procent in het afgelopen jaar wordt voor 2010 weer een groei van 15 procent voorzien. Voor de staalvraag in de bouw zijn de vooruitzichten echter juist somberder geworden.
Dat stelt de Europese ijzer- en staalkoepel Eurofer in haar eerste kwartaalrapport van 2010. Volgens de organisatie is de gezamenlijke output in de staalverwerkende sectoren afgelopen jaar gedaald met 20 procent. Voor dit jaar wordt een lichte groei met 0,6 procent voorzien waarna dat in 2011 kan aantrekken naar 3,5 tot 4 procent. In de meeste staalverwerkende sectoren zijn de vooruitzichten de laatste maanden ook verbeterd. De maakindustrie draait beter door meer internationale vraag en het aanvullen van de voorraden terwijl het beeld er voor de engineering-sector en de autofabrikanten eveneens wat beter uitziet.

Donker

In tegenstelling daarmee zijn de vooruitzichten voor de bouw ‘donkerder’ geworden, vooral door een verdere verslechtering in de niet-woningbouw. Dat telt zwaar mee want de bouw neemt volgens Eurofer 27 procent van het Europese staalverbruik voor haar rekening. Volgens het rapport is de bouwproductie in de EU in 2009 met 6,4 procent teruggelopen. Voor 2010 komt daar nog een daling met 1,3 procent bij waarna voor 2011 een groei met 3 procent wordt voorzien. Bij structureel staalwerk, goed voor 11 procent van het totale verbruik, kwam de daling afgelopen jaar uit op ruim 15 procent en is het herstel in 2011 niet meer dan 2,4 procent. Pijpenfabrikanten, die 12 procent van alle staal verbruiken, komen met een klap van 32 procent nog slechter uit de bus maar zouden dit jaar weer een groei van 2,6 procent en volgend jaar van 6,1 procent kunnen verwachten.
Alles bij elkaar werkt de ontwikkeling in de bouw daarmee als een domper op de algemene groei voor de staalsector, denkt Eurofer. ”Het sentiment in de bouw is sinds midden 2009 nauwelijks verbeterd”, waarbij civieltechniek overigens wel een gunstige uitzondering vormt.

Reageer op dit artikel