nieuws

‘Dakkapelairco’ houdt ruimte op temperatuur

bouwbreed

Een “dakkapelairco” noemt Richard Ikel van Climatesupply de Lupitair

Het toestel koelt, verwarmt en ventileert ruimten met een oppervlak tot 33 vierkante meter bij een plafondhoogte tot 2,60 meter. De Lupitair is niet vanaf de straat te zien garandeert de leverancier uit Opmeer.
“De dakkapelairco is ook nauwelijks te horen”, zegt Ikel. Het toestel maakt voor ruim 18 decibel geluid. Het apparaat staat op speciale rubberen voeten. Dat materiaal is volgens de leverancier zo samengesteld dat het de specifieke toestelgeluiden tegenhoudt. Het apparaat weegt 48 kilo; in Ikels visie niet te zwaar om op een dakkapel te monteren.
De Lupitair is een Japans product, opgebouwd uit onderdelen van Toshiba. Een luchtwarmtepomp brengt de lucht op temperatuur. Het apparaat levert comfortkoeling en -warmte. De nominale koelcapaciteit bedraagt 2,98 kilowatt en de nominale verwarmingscapaciteit 3 kilowatt. Het toestel neemt daar 1,15 kilowatt voor op. Twee roosters voeren de lucht af en aan.
Het enkelvoudige toestel is volgens de leverancier ruim 500 tot 1000 euro goedkoper dan de tweedelige apparaten.

Reageer op dit artikel