nieuws

Winterweer rijdt kraantransport Van Halteren in de wielen

bouwbreed Premium

Een ongeluk komt nooit alleen, ondervindt ook Van Halteren Infra uit Bunschoten. Pas wanneer de Duitse wegbeheerder weer zware transporten toelaat mag het bedrijf de drukmachine, die vorige week verongelukte bij Alphen aan den Rijn, voor controle opsturen naar fabrikant ABI in het Beierse Niedernberg. “Dat kan misschien halverwege of eind deze week”, verwacht Jaap van Hoff van Van Halteren.

De drukmachine is een combinatie van een makelaar met een hydraulisch blok van ABI en een rupskraanchassis van Sennebogen. Die combinatie viel in de Oude Rijn bij het vervangen van de oeverbeschoeiing aan de Hoge Zijde tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. “De verzekering laat nu onderzoeken hoe de machine van het ponton kon glijden”, zegt Van Hoff. Naar verluidt gebeurde dat tijdens het verhalen van het ponton. Door de gladheid op het dek ging de machine schuiven, raakte uit balans en gleed in het water. De machinist kon zich bijtijds redden.
De 82 ton zware combinatie staat momenteel te drogen in een verwarmde loods op het terrein van Van Halteren in Bunschoten. Over de schade weet Van Hoff nog weinig te vertellen. Veel van de elektronica die de installaties bedient zit volgens hem in een waterdichte behuizing, maar dat sluit problemen door vocht niet uit.
Experts van ABI moeten nagaan hoeveel de besturing heeft geleden tijdens de ruim 36 uur dat de machine in het water van de Oude Rijn heeft gelegen. “ABI bouwde de combinatie als één geheel en dus moet die ook compleet naar Duitsland worden gebracht voor onderzoek”, zegt Van Hoff.
Van Halteren werkte aan de beschoeiing als onderaannemer van Kraaijeveld uit Barendrecht. De laatste nam deze opdracht aan van provinciale waterstaat van Zuid-Holland. Het bedrijf uit Bunschoten overlegt momenteel hoe het werk aan de Oude Rijn kan worden voortgezet.

Reageer op dit artikel