nieuws

Wandsystemen plaatsen zonder schroeven

bouwbreed Premium

“Ergonomisch”, noemt Adry van Lit zijn zelfklevende profieltape voor wandsystemen. Met zijn AVL Tape Profiles hoeven binnenwanden volgens de leverancier uit Culemborg nauwelijks nog geschroefd. Het profielband verbetert naar zijn mening niet alleen de arbeidsomstandigheden maar vergroot ook de brandveiligheid en dempt geluid.

Van Lit adviseert zijn AVL Tape Profiles als montagehulp en als akoestische ontkoppeling voor binnenwandconstructies. De profielen zijn gemaakt uit akoestisch gesloten cellenband. In de fabriek is er een kleeflaag met schutstrook op aangebracht. Het materiaal plakt op beton en steenachtige ondergronden. Voor de zekering worden de U-profielen over een lengte van 4 meter met twee schroeven verankerd.
De plakstrook op de profielen houdt plaatmaterialen vast. De laag hecht de platen over de hele lengte waardoor de vlakheid groter wordt. De wand oogt ook gladder omdat de plaat voor deze montagemethode aan alle vier zijden wordt afgeschuind. De hechting blijft tot in lengte van jaren bestaan. “Proeven wijzen uit dat de lijm het in elk geval 37 jaar uithoudt”, zegt Van Lit. Het cellenband vergaat volgens hem evenmin. “De geluiddempende- en brandwerende eigenschappen blijven behouden.”
Van Lit becijfert voor zijn AVL Tape Profiles een geluiddemping van 51 decibel. De berekening geldt voor een wand van 100 millimeter dik met een glaswolvulling. “Bij conventioneel gemonteerde wanden is dat maximaal 46 decibel”. De reductie komt vooral tot stand omdat er geen schroeven meer worden gedraaid in de metalen profielen. De wandconstructie wordt daardoor ontkoppeld. Met deze manier van monteren verdwijnt in Van Lits visie ook het risico van klapperende wanden door verkeerd ingedraaide schroeven.

Brandveiligheid

Tegelijk neemt de brandveiligheid toe. Van Lit: “Schroeven worden vaak te ver ingedraaid zodat de punt uitsteekt die tijdens een brand hitte overdraagt naar de andere kant van de wand”. Brandtesten leerden Van Lit dat zijn AVL Tape Profiles in elk geval 83 minuten intact blijven. Wanden die dertig minuten brandveilig moeten zijn worden met zes of acht schroeven per plaat vastgezet. Als de wand zestig minuten brandveilig moet zijn wordt ook het midden van de plaat om de 600 millimeter vastgeschroefd.
De arbeidsomstandigheden verbeteren naar Van Lit meent eveneens door het beperkte aantal schroeven. Plakken vermindert in zijn visie in elk geval lichamelijk ongemak. “Afbouwers moeten vaak in ongemakkelijke houdingen werken”, zegt Van Lit. Tijdens het werk ontstaat volgens hem ook nauwelijks lawaai. “Nu nog even de volumeknop van de bouwradio laag en je hoort niets meer.”

Reageer op dit artikel