nieuws

Turbulentie op metalenmarkt

bouwbreed

Dagprijzen bij de metalen

Aluminium is plots 18 procent goedkoper geworden. Zink daarentegen 7 procent duurder.
De metalenmarkt is onrustig. Lood werd afgelopen week 5 procent goedkoper. Koper laat geen veranderingen zien. De huidige turbulentie zorgt voor sterk wisselende prijzen. Dagelijks vinden aanpassingen plaats. Oppassen dus.
Ook beweging aan de kant van zand en grond. Voor beton- of metselzand moet 4 procent meer neergeteld worden. Het ophoogzand werd 2 procent duurder, de grindprijs steeg 3 procent. Nog steeds is de vraag ver verwijderd van het oude peil. De prijzen herstellen zich daardoor moeizaam.
Na de verhogingen begin dit jaar heerst rust aan het staalfront. Slechts hier en daar worden – als een verlate aanpassing – de prijzen van balken en betonstaal verhoogd. Nieuwe prijsstijgingen zijn op komst. Waarschijnlijk worden in de eerste week van de komende maand de prijskaartjes opnieuw geschreven.
De stijging van de kunststofprijzen is tot stilstand gekomen. Het prijsvoordeel ten opzichte van 2007 bedraagt 21 procent. Vergeleken met 2008 ligt het niveau zelfs een kwart lager. Wel bestaan natuurlijk tussen de diverse soorten kunststoffen onderling grote verschillen.
De prijzen van vuren en hardhout zijn afgelopen week niet gewijzigd. Een flinke stijging ligt op de loer. De vraagprijzen voor boomstammen zijn duidelijk toegenomen. De plaatselijke handelaren zijn, om de kopers niet tegen zich in het harnas te jagen, voorzichtig met aanpassingen van de prijzen.
(NBI)

Reageer op dit artikel