nieuws

Koud weer drukt houtprijzen

bouwbreed

(NBI)

De houtprijzen beginnen voorzichtig te stijgen. Wanneer gaat de kou uit de lucht? De branche snakt nu al naar het einde van de winter.
Vuren en hardhout zijn afgelopen week een procentje duurder geworden. Handelaren kondigen al aan: de prijzen zullen binnenkort flink stijgen. Toch trekt de afzet nog niet echt aan. De geleverde kuubs blijven beperkt. De kou op de bouwplaats stimuleert niet tot het plaatsen van nieuwe orders. Eerst moet de sneeuw weg.
De prijzen van zand en grind roeren zich. De beweging wordt veroorzaakt door de stijgende transportkosten. Van een toename van de vraag is geen sprake.
Stabiliteit aan de kant van de balken en het betonstaal. De prijzen zijn nog stabiel. De handelaren zullen per 1 februari weer meer gaan vragen, zo is de algemene verwachting. Al bijna drie maanden zijn de prijzen van betonstaal vrijwel ongewijzigd. De kunststoffen stijgen parallel aan de gebeurtenissen bij de benzinepomp verder in prijs. HDPE en PP werden 3 procent duurder. Pvc handhaafde zich op het oude niveau.
Aluminium was vorig week flink in de min. De prijsval wordt deze week met een plus van 15 procent ruimschoots gecompenseerd. Koper werd 2 procent duurder. Zink (-1 procent) en lood (-7 procent) verliezen.
De zuigkracht van de sterk aantrekkende Chinese economie is merkbaar. Veel metalen gaan naar het oosten. Met schokken en beven komen daardoor structureel de prijzen op een hoger niveau te liggen.

Reageer op dit artikel