nieuws

Knijpen en geknepen worden

bouwbreed

Zoek, zoek

Waar zijn de nieuwe projecten? Ondertussen knijpen de hoofdaannemers hun onderaannemers en leveranciers steeds meer uit.
In de slag om werk te vinden gaan de aanneemsommen stukje bij beetje verder naar beneden. Je hoort al weer zeggen: ze gunnen elkaar het verlies niet, ze werken onder de prijs. Toch zouden de prijzen nog best wel eens een stukje verder naar beneden kunnen worden bijgesteld. Voor een solide bedrijfsvoering is dat aanhalen van de duimschroeven natuurlijk niet wenselijk. Maar wat anders te doen, als je toch werk wilt hebben?
Bij de grote projecten wordt twee tot drie keer gerekend alvorens de opdracht te geven. Metselaars, stukadoors en tegelzetters leveren steeds meer marge in. De calculaties van de prijzen van prefab materialen, lateien en betonvloeren worden steeds scherper. Ook van beton, dakplaten en dakramen.
De nieuwe adviesprijzen van isolatie zijn amper gestegen. Sommige zijn zelfs iets gedaald, wat afgelopen tien jaar niet eerder voorkwam. Aan het uitpersen moet zo langzamerhand een einde komen. De bodem is in zicht. De volgende stap zal zijn het terugbrengen van het aantal manuren per woning. Aan die kant valt nog wel wat te halen. De prijzen van meerwerk blijven aan de bespottelijk hoge kant.
Uit de open begrotingen van burgerwerk blijkt hier en daar nog flink wat ruimte te zitten. Op een begroting van 50.000 euro komen verschillen van 20.000 euro voor. Prijzen komen weer voor zoals die in de jaren 2004 en 2005 gebruikelijk waren. Wie de begrotingen van destijds bewaard heeft, kan ze zo opnieuw gebruiken.
(NBI)

Reageer op dit artikel