nieuws

Kwaliteit 3d combi-kozijn op veel punten verbeterd

bouwbreed

Het geprefabriceerde 3d combi-kozijn wint aan populariteit. Het gevelelement is niet alleen op een aantal punten kwalitatief verbeterd, maar nu ook leverbaar inclusief onderhoud.

Het 3d combi-kozijn bestaat uit een stelkozijn van gevingerlast FSC-vurenhout en een montagekozijn dat pas in een laat stadium in het bouwproces wordt geplaatst. Het gevelelement is enkele jaren geleden ontwikkeld door de TimmerSelekt Groep (een samenwerkingsverband van individuele timmerfabrikanten die gezamenlijk werken aan productverbetering en innovatie) in samenwerking met TNO en SHR. “We bieden een hoogwaardig eindfabrikaat waarmee we de aannemer ontzorgen. Aannemers en opdrachtgevers zien steeds vaker de voordelen van dit product”, constateert John Postma van TimmerSelekt Wesselink, een van de ketenpartners.
De aannemer plaatst alleen het stelkozijn. Het aflakken en beglazen van de kozijnen vindt onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek plaats. De montage geschiedt onder verantwoordelijkheid van een van de aangesloten timmerfabrieken.
Bijna 50 procent van de bouwgebreken in de nieuwbouw zijn terug te voeren op de kozijnen. Met dit systeem dragen we een belangrijk steentje bij aan het reduceren van de faalkosten. Daarnaast leidt dit product tot een versnelling van de bouwtijd. “We kunnen een stelkozijn binnen twee maanden leveren. Bewoners kunnen daardoor in een veel later stadium hun individuele voorkeuren kenbaar maken. Het montagekozijn is ook snel te monteren. Het aanbrengen vergt slechts een half uurtje.”
Recent is het kozijn op een aantal punten verbeterd. Postma spreekt van “een doorontwikkeling”. Zo is het vuren stelkozijn nu voorzien van een kunststof profiel. Dat is veel maatvaster en geeft een betere aansluiting op het metselwerk. Ook de afdichting is verbeterd. Het water wordt namelijk via de kunststof strip afgevoerd. De dpc-folie is hierdoor overbodig.
Het montagekozijn dat er later ingeklikt wordt, heeft eveneens een aantal veranderingen ondergaan. Bij de stijlen en dorpels hebben de afrondingen een straal van minimaal 5 in plaats van 3 millimeter. Op de hoeken heeft de verf daardoor een gegarandeerde laagdikte van 150 mu.
Daarnaast wordt ook op spaarzame wijze hardhout toegepast in het door de TimmerSelekt Groep zogeheten SAVU (sapupira-vuren) respectievelijk ROVU (robinia-vuren) concept. “Daar waar het hout de minste problemen geeft, zoals stijlen en bovendorpels, gebruiken we FSC-vurenhout. Alleen op kwetsbare plekken zoals tussendorpels en onderdorpels gebruiken we FSC-hardhout. In plaats van robinia of sapupira.”
Afgezien van de praktische voordelen is het 3d combi-kozijn ook prijstechnisch gezien interessant. “De investeringskosten zijn vergelijkbaar met die van een traditioneel kozijn. Daarvoor krijgt de opdrachtgever wel een kwalitatief hoogwaardig product.”

Speqtra-kozijn

Het 3d combi-kozijn valt onder het zogeheten Concept III, het meest complete afleverconcept voor gevelproducten van de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten. Twee ketenpartners, te weten TimmerSelekt Doornenbal en Weijman Vastgoedonderhoud, zijn inmiddels een stap verder gegaan. Onder de bedrijfsnaam Endura leveren ze het zogeheten Speqtra-kozijn, het “gevelelement van de toekomst”. “We bieden 25 jaar zekerheid op technisch onderhoud. Door samenwerking met de verschillende ketenpartners kunnen we topkwaliteit leveren. Dat bereiken we door een optimale detaillering en de toepassing van hoogwaardige materialen”, licht Jan van Beek van Doornenbal toe. Hij spreekt van “de Velux onder de kozijnen”. Het nieuwe concept levert opdrachtgevers een besparing op van zeker 30 procent op de onderhoudskosten. Volgens Van Beek voorziet het nieuwe concept zeker in een vraag. “Nu al zijn er diverse grote corporaties die kozijnen met resultaatgericht onderhoud in het bestek voorschrijven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels