nieuws

Daalderop: ‘Koelketel’ ook voor bestaande woning

bouwbreed

Een rendement tot 130 procent op primaire energie en tot 40 procent minder CO2 in de lucht. Een paar cijfers waarmee Daalderop het bijzondere wil onderstrepen van zijn CombinAir Cool; een combinatie van een lucht/water-warmtepomp en een hoogrenderende gasketel die een woning ook koelt.

Ultrahoog rendement, noemt Daalderop de combinatie. Een modulerende warmtepomp verzorgt de basislast van de verwarming. De gasketel springt bij als het heel erg koud is en maakt daarnaast ook het tapwater warm. Afgezien van de koeling is het toestel gelijk aan de voorganger CombinAir.
De ketelbouwer uit Tiel noemt zijn ‘koelende ketel’ goed geschikt voor de nieuw gebouwde woning. Door veel glas en isolatie wil die ’s zomers nog wel eens te warm worden; warmte die het toestel afvoert. Maar Peter van Waarde van Daalderop ziet voor zijn ‘koelketel’ ook toepassingen inde bestaande bouw.
Ruim 35 procent van de Nederlandse woningen valt onder de categorie rijtjeshuis. Veel van deze woningen vallen onder de energielabels E en D. “Corporaties willen daar graag C, B of A van maken”, weet Van Waarde. “Met de CombinAir zitten ze meteen op A.” In zijn becijfering valt het gasverbruik daarmee zo’n 1950 kubieke meter lager uit dan voorheen. Vergeleken met een HR-ketel kost het toestel zo’n 1200 euro meer. “Die extra investering is in drie tot vijf jaar terug verdiend”, zegt Van Waarde. En de installatie van het toestel vergt veelal geen ingrijpende maatregelen. De warmtepomp levert een vermogen van 2,5 tot 3 kilowatt. Van Waarde: “Dat lijkt weinig maar het komt overeen met 80 procent van het gevraagde vermogen.”

Hoekwoning

Een proef met de CombinAir in een bestaande hoekwoning in Hoogland maakte naar Daalderops zeggen de verwachtingen waar. “Ook al is de woning niet echt geschikt voor een lucht/water-warmtepomp”, vindt Jakob van Berkel die met zijn bedrijf Entry Technology Support de proef deed. “Ruim 36 jaar oud, niet gerenoveerd en voorzien van een verwarmingsinstallatie voor een hoge temperatuur.”

Vloerlus

De metingen bewijzen hem dat het toestel zonder meer voldoet in de bestaande bouw waar het met standaardradiatoren ruim 10 procent minder energie verbruikt. En een CombinAir Cool zou met lagetemperatuurverwarming in de vorm van bijvoorbeeld een vloerlus zelfs 20 procent kunnen besparen. Maar succes hangt in zijn visie niet alleen af van cijfers. Bijvoorbeeld te weinig vertrouwen van de installateur zal zeker de verkoop drukken. Om dat vertrouwen te verstevigen voert Daalderop de gewone- en de Cool-variant van de CombinAir net zo uit als de HR-ketels; een manier om gewenning te kweken. “De monteur kan telkens hetzelfde gereedschap gebruiken en de aansluitingen zijn nagenoeg hetzelfde.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels