nieuws

Pps-light geschikt voor elk project

bouwbreed Premium

Een aparte light-variant voor pps-projecten maakt het mogelijk elk bouwproject als een dbfm(o)-contract uit te voeren


De pps-kennispool van Rijkswaterstaat werkt samen met Groningen Airport aan een nieuwe standaard, met de baanverlenging van luchthaven Eelde als proefkonijn.
Jan van Schoonhoven, directeur van de kennispool is optimistisch over de nieuwe koers om pps ook voor het midden- en kleinbedrijf bereikbaar te maken: “De crux is de financiering niet extern te organiseren, maar wel te werken met een beschikbaarheidsvergoeding. Daardoor lopen bouwers geen enorme risico’s, maar pluk je wel de voordelen van de combinatie van bouw met onderhoud”, schetst Van Schoonhoven de nieuwe methode. Hij is ervan overtuigd dat bijna elk bouwproject goedkoper uitpakt door ontwerp en bouw direct te koppelen aan de fase van onderhoud en exploitatie. “Dat geldt voor gebouwen net zo goed als voor infrastructuur.”

Basis

De aanbesteding van de baanverlenging van vliegveld Eelde wordt de basis voor het uitwerken van een simpele variant van pps die in principe geschikt is voor elk bouwproject. Het is de bedoeling de zogenoemde dialoogfase tot een minimum te beperken en geen financiering van derden te eisen.
De opdrachtgever betaalt (maandelijks) voor de beschikbaarheid van de landingsbaan of ander bouwproject en dat houdt de verhoudingen zakelijk en overzichtelijk. “Dat is veel aantrekkelijker dan het alternatief van bonussen en strafkortingen van een meer traditionele contracten. Het toekennen van bonussen ligt ingewikkeld bij rijksopdrachtgevers die daarvoor geen geld op hun begroting hebben staan, maar het betalen voor een geleverde service is goed verdedigbaar en een vaste post op de begroting”, zegt Van Schoonhoven.
Opdrachtgevers doen er verstandig aan een groot deel van de investering in fasen tijdens de bouw of direct bij oplevering te betalen. Dat is meteen een extra stimulans voor de opdrachtnemer om tijdig op te leveren. Een substantieel deel moet overblijven voor de meerjarige periode met onderhoud en exploitatie. Een duurzame relatie opbouwen met de opdrachtnemer hoort bij de contractvorm.

Reageer op dit artikel