nieuws

Ook civieltechnische sector Britse bouw steeds slechter

bouwbreed Premium

De Britse bouw vreest dat 2010 eerder slechter dan beter wordt dan het lopende jaar. Het aantal nieuwe opdrachten loopt de laatste weken terug waarbij ook de civiel-technische sector nu steeds meer klappen begint op te lopen.

Uit het laatste kwartaalonderzoek van de Construction Products Association en de UK Construction Group van grote aannemers blijkt dat de opdrachtenboeken in Groot-Brittannië nu over de hele linie leger beginnen te raken. In het verlengde meldt driekwart van de aannemers met lagere tenderprijzen te werken. ”In het laatste kwartaal zijn alle sectoren ingezakt. We zien de opdrachten uit de private sector over de hele linie dalen terwijl in de overheidssector potentieel zware bezuinigingen op het programma staan na de verkiezingen van volgend jaar”, aldus Noble Francis, economisch directeur van de Construction Products Association.
De Civil Engineering Contractors Association CECA vreest dat er nog eens duizenden banen op de tocht staan. De organisatie van civieltechnische aannemers sprak drie maanden geleden van een kleine opleving maar meldt nu ‘een tweede neergang’. De helft van de leden verwacht volgend jaar minder werk te hebben terwijl ruim 40 procent vreest dat nieuwe ontslagen niet te vermijden zijn. ”We maken ons ernstig zorgen over de toekomst”, zegt directeur Rosemary Beales dan ook.
Ook bij de Federation of Master Builders, de organisatie van mkb-bedrijven in de bouw, zegt de helft van de leden dat zij de afgelopen maanden duidelijk minder nieuwe opdrachten hebben kunnen binnenhalen dan vorig jaar. Directeur Peter O’Connell: ”Ondanks wat positievere berichten over de economie is de bodem voor de bouw voorlopig nog niet in zicht.”
De cijfers worden bevestigd door de handelaren in zand, grind en andere ruwe bouwstoffen. Afgelopen kwartaal werd een kwart minder beton verkocht dan een jaar geleden. Bij zand en grind lag de omzetdaling op 20 procent, terwijl ook 17 procent minder asfalt is afgezet.

Reageer op dit artikel