nieuws

Nederland en België bestrijden anarchisten

bouwbreed Premium

België en Nederland werken samen bij het onderzoek naar de aanvallen van linkse anarchisten op bouw- en onderhoudsbedrijven die betrokken zijn bij de bouw, inrichting en onderhoud van asielcentra en andere opvangcentra voor buitenlanders.

Volgens een woordvoerder van de Belgische Dienst voor de Staatsveiligheid is er “geregeld overleg” met onder andere de AIVD in Nederland. Daarbij is onder meer vastgesteld dat de acties van de anarchisten “door gelijkaardige motieven worden gestuurd”.
Behalve de staatsveiligheidsdienst zijn ook justitie (het federaal parket in Brussel) en de OCAD, een regeringsinstantie die de terroristische dreiging in België bestudeert, bezig met het onderzoek naar de linkse anarchisten. Volgens OCAD, dat als ‘crisiscentrum’ fungeert, gaat het om anarchistische groeperingen die in sommige gevallen grensoverschrijdend werken en elkaar doelwitten voor represailles toespelen via internet. Zo hebben anarchisten twee maanden geleden een ‘zwarte lijst’ met ‘foute’ bedrijven op internet gezet. De OCAD heeft inmiddels ook een ‘dreigingsanalyse’ gemaakt om de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken te helpen de anarchisten uit te schakelen.
Sedert begin dit jaar zijn er in België al bijna zestig acties geweest tegen bouw- en andere bedrijven. Het zwaarst werd een vestiging van Besix getroffen in Sint-DenijsWestrem bij Gent. Een receptioniste werd bedreigd, terwijl computers en kantoormeubelen werden vernield. Bij de andere raids werd minder schade aangericht.

Reageer op dit artikel