nieuws

Europese cementindustrie voorlopig uit de brand

bouwbreed Premium

De cementindustrie van Europa hoeft voorlopig niet te betalen voor CO2-emissierechten. Met dit besluit van Europese Commissie, raad en parlement is de sector voor even gered.

Na bijna twee jaar lobbywerk is de cementindustrie erkend als bedrijfstak die te maken krijgt met extreem hoge kostenstijgingen als zij verplicht wordt emissierechten te kopen.
Zowel Europese Commissie als parlement en raad hebben dat nu officieel vastgesteld. De sector zou worden geconfronteerd met een kostenstijging van meer dan 55 procent. Concurrentie met landen buiten de EU, vooral met China, zou dan onmogelijk zijn.
Enige tijd geleden waarschuwde bestuursvoorzitter Bernd Scheifele van Heidelberg Cement al dat de cementindustrie wellicht uit Europa moet vertrekken, terwijl de Europese fabrieken wereldwijd worden erkend als de milieuvriendelijkste in de sector.

Importeurs

Volgens de Europese Cement Vereniging opent de beslissing van Europa de weg naar gratis emissierechten in de periode 2013-2020 en wellicht daarna. Voorlopig ziet het er evenmin naar uit dat Europa emissierechten oplegt aan importeurs van cementklinkers. Dat zou een manier zijn om het concurrentienadeel van de Europese industrie te mitigeren.
Milieucommissaris Stavros Dimas sluit echter niet uit dat de milieutop in Kopenhagen ertoe zal leiden dat veiling van emissierechten toch standaard wordt. Bovendien gaat de Europese Commissie al in juni 2010 kijken of importeurs van cementklinkers toch ook moeten betalen.
Verder wordt in 2014 het totale emissierechtensysteem bekeken. Ook dat kan ertoe leiden dat de cementindustrie zijn voorlopige uitzonderingspositie kwijt raakt.

Reageer op dit artikel