nieuws

Overijssel steunt Deventer met 30 miljoen euro

bouwbreed

De provincie Overijssel geeft de gemeente Deventer bijna 30 miljoen euro financiële steun voor uiteenlopende bouwprojecten. Het geld is afkomstig van de opbrengst van verkochte aandelen van energiebedrijf Essent.

Van het geld gaat 4,6 miljoen naar de uitbreiding van een ondergrondse fietsenstalling. Ook komt er een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor, waaraan de provincie bijna 1 miljoen euro bijdraagt. Verder werken provincie en gemeente samen om in de binnenstad van Deventer een filmtheater te vestigen. Zowel de gemeente als de provincie heeft hiervoor 5 miljoen euro gereserveerd. Een ander project is het realiseren van groenvoorzieningen in en rond de stad. Er zijn plannen om drie parken aan te leggen. Overijssel wil hieraan 4,4 miljoen euro meebetalen. Ook zijn afspraken gemaakt om drie regionale wegen te verbinden met de A1. Dit is onder meer bedoeld om een bedrijvenpark te ontsluiten. Het opknappen van een sluis en de Hanzebrug kost een provinciale investering van bijna 5,5 miljoen euro.
Overijssel wil met alle gemeenten binnen zijn grenzen vergelijkbare afspraken maken. Het is de bedoeling dat ook gemeenten het geld – dat ze overhouden aan de verkoop van hun aandelen in Essent – zullen investeren in uiteenlopende projecten.

Reageer op dit artikel