nieuws

Opleidingsbedrijven in bouw omarmen het Vakcollege

bouwbreed Premium

Praktisch ingestelde kinderen kunnen in de toekomst veel betekenen voor de bouw. De opleidingsbedrijven in de bouw onderkennen dat en sluiten zich daarom alsnog aan bij het Vakcollege.

Ditis opgericht om jongeren een doorlopende leerlijn van zes jaar te bieden die eindigt met een beroepskwalificatie. Leerlingen die liever praktisch bezig zijn dan zich over studieboeken te buigen, kunnen vanaf het eerste jaar van het vmbo bij het vakcollege terecht. Ze krijgen dan een speciaal programma met veel toegepaste techniek.
Het Vakcollege is op een reeks vmbo-scholen van start gegaan in het schooljaar 2008-2009. Bij de introductie werd het initiatief nogal eens weggehoond als een kneusjesopleiding. Ook de opleidingsbedrijven voor de bouwsector, die de beroepsbegeleidende leerweg verzorgen, reageerden in eerste instantie terughoudend. Nu het programma zijn vruchten afwerpt en het aantal vmbo-scholen snel groeit, is ook de bouwsector om. Vijf opleidingsbedrijven voor bouw en infra gaan bij wijze van pilot met het Vakcollege in zee. De verwachting is dat de rest daarna volgt. In totaal zijn er zeventig regionale bouwopleidingsbedrijven. Voorman Elco Brinkman van Bouwend Nederland en Hans de Boer van het Vakcollege hebben officieel afgesproken dat de ‘infrastructuur van de bouw’ beschikbaar is voor het initiatief.
Peter Zomerdijk van het Vakcollege wijst de suggestie van een kneusjesopleiding ferm van de hand. Veel kinderen hebben moeite met theorie maar blijken gouden handjes te hebben. Nu de theorie voor hen is ingebed in het praktische onderwijs, zouden ze ineens ook verrassend hoge cijfers halen voor vakken als Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde.

Reageer op dit artikel