nieuws

Klei beschermt metalen tegen corrosie

bouwbreed Premium

Metalen tegen corrosie beschermen met klei

Daar doet het Center for Materials (DCMat) van de TU Delft al langer onderzoek naar. De inspanningen zijn door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek beloond met een zogenaamde Veni-subsidie. Onderzoeker Dr. Santiago Garcia Espallargas van DCMat heeft 250.000 euro ontvangen om zijn onderzoek voort te zetten.
Kleien komen overal op aarde voor en blijken een goed materiaal om stoffen in te verpakken die corrosie tegengaan. Na beschadiging van een coating worden die materialen gemobiliseerd om hun herstellende werk te doen. DCMat verwacht dat er binnen vijf jaar een zelfherstellende verf op de markt kan komen. In eerste instantie mikt de onderzoeksinstelling op toepassingen voor de offshore, bruggenbouw en scheepvaart, waar staalconstructies het zwaar te verduren hebben.

Reageer op dit artikel