nieuws

Hollywood dwarsboomt jaarlijkse GeoOscar

bouwbreed Premium

De jaarlijkse prijs voor publicaties op het gebied van geotechniek is op last van de organisatie van de Oscar-filmprijzen omgedoopt. Donderdag werd hij uitgereikt onder de nieuwe naam van Keverling Buismanprijs.

De prijs is nu vernoemd naar de pionier van het vak grondmechanica in Nederland. Precies 75 jaar geleden richtte Keverling Buisman het Laboratorium voor Grondmechanica in Delft op. Tegenwoordig maakt dat deel uit van Deltares.
Juryvoorzitter Mandy Korff geeft toe dat ze aanvankelijk wel schrok toen eind vorig jaar een brief van een duur advocatenkantoor uit Brussel op de mat viel. Dat maakte namens de Amerikaanse Academy, bezwaar tegen de naam GeoOscar. De naam Oscar is namelijk een geregistreerde merknaam die niet door andere partijen in verband met een prijsuitreiking mag worden gebracht.
De advocaten hadden volgens Korff niet zomaar een standaard briefje verstuurd, maar eerst gedegen onderzoek gedaan naar de GeoOscar. Dat vond ze op zich wel weer vleiend, want het geeft aan de prijs die drie jaar eerder voor het eerst was uitgereikt, aan belang had gewonnen.
Na overleg met de juristen van Deltares en Kivi Niria besloot de jury te buigen voor de druk uit Hollywood. Het jubileumjaar van het Laboratorium voor Grondmechanica was een mooie aanleiding om de prijs naar Keverling Buisman te vernoemen.

Cobouw-redacteur

De prijs wordt jaarlijks, net als voorheen, in drie categorieën uitgereikt. In de categorie beste wetenschappelijke publicatie ging de prijs donderdag tijdens de Geotechniekdag naar Piet Meijers. Samen met drie co-auteurs schreef hij een artikel over het gedrag van zand onder cyclische belasting.
De prijs voor geo-engineering voor een breed publiek ging naar een serie artikelen in het Parool over de palen waarop de stad Amsterdam is gebouwd. De serie is geschreven door Cobouw-redacteur Ad Tissink.
De prijs voor jong talent ten slotte, ging naar Bart Jan van Eijk en Marnix Gallegos Ruiz, voor het onderzoek waarop ze afstudeerden aan de Technische Hogeschool Utrecht.

Reageer op dit artikel