nieuws

Heidelberg Cement raakt kwart van omzet kwijt

bouwbreed Premium

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement heeft in de eerste drie kwartalen van het jaar zijn omzet met 28,6 procent zien verminderen. Het volume slonk mede door sterke valuta-effecten tot 4 miljard euro.

Heidelberg Cement verwacht dat de toenemende bedrijvigheid in het Verre Oosten de economische zwakte elders in de wereld voorlopig nog niet kan compenseren. Het bedrijf verwacht dit jaar dan ook een lagere omzet en winst dan gemaakt in 2008. De geplande saneringen worden met volle kracht voortgezet. Onderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren staan ter verkoop in de etalage.
InEuropa slonk in de eerste negen maanden van het jaar de afzet van klinkers met 18,7 procent tot 27,2 miljoen ton. De verkoop van toeslagstoffen verminderde met 21,4 procent tot 74,9 miljoen ton. Een lichte ontspanning treedt op door de aantrekkende vraag in de Benelux en enkele Oost-Europese landen.
Vooral dankzij een conjunctuurprogramma in Groot-Brittannië stabiliseerde de afzet van asfalt op het niveau van 3,2 miljoen ton. De verkoop van transportbeton slonk met 22,5 procent tot 14,3 miljoen kuub.
In Noord-Amerika verloor Heidelberg Cement ten opzichte van vorig jaar een kwart van zijn omzet en viel terug tot 3 miljard euro. Azië is goed voor 2 miljard euro.

Reageer op dit artikel