nieuws

Eigen huis bouwen juist in de stad

bouwbreed Premium

Jammer dat er de laatste tijd veel minder aandacht is voor particulier opdrachtgeverschap

Volgens mij willen meer mensen in de stad wonen als er meer privaat mag worden gebouwd. Voor gezinnen uiteraard in combinatie met kindvriendelijker binnensteden. De schaarse projecten met vrije kavels in de Randstad zijn vrijwel altijd overingetekend. Almere berichtte hier onlangs over en ook in de wijk Nieuw Leyden, een project van m’n eigen bureau, is dit het geval. Zeker als de grondprijs tot normale proporties is teruggebracht, is zelf bouwen een prima alternatief. Want wie wil niet een zelf ingedeeld en veelal ruim eigen huis bouwen met een fatsoenlijke buitenruimte in een stedelijke context? Als lezer van deze krant weet u ook heel goed dat dat veel voordeliger is dan een kant-en-klaar nieuwbouwhuis. En ja, dat weet ik ook uit eigen ervaring.
Uiteraard valt er nog veel te verbeteren aan de logistieke kanten van de bouw van meer op individuele wensen gerichte projecten, iets waar Lenny Vulperhorst in zijn column ook op wees. Maar juist nu kunnen we tijd vrijmaken voor onderzoek hoe deze kant te innoveren.
Ik weet wel dat hier en daar in de Randstad nog wel eens een kaveltje wordt aangeboden. Maar op de informatiesite wordt vaak al snel duidelijk dat je gedwongen bent op dat zogenaamde vrije kavel uit een setje saaie standaardwoningen met geringe variatie te kiezen. Hier is het Wilde Wonen echt getemd. Ik heb niets tegen cataloguswoningen, maar in een binnenstedelijke context waarin meer woningen tegelijk worden ontwikkeld moet je natuurlijk juist niet de hele woning, maar alleen componenten standaardiseren. Ook klushuizen zijn een prima en succesvol alternatief. Juist de vrijheid om een eigen indeling voor de woning te bedenken is één van de belangrijkste drijfveren om een eigen woning te bouwen. Gemeenten, kom dus maar op met die kavels!
Nathalie de Vries
Architect en directeur
MVRDV, Rotterdam

Reageer op dit artikel