nieuws

‘Brandcardlift in oudbouw te kostbaar’

bouwbreed Premium

Oude woongebouwen met te smalle trappenhuizen voorzien van brandcardliften is te duur. Dat stelt minister Van der Laan.

Hij reageert daarmee op zorgen van Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) die tijdens een algemeen overleg over bouwregels begin deze maand de toegankelijkheid van oude woongebouwen ter discussie stelde. Met het oog op de vergrijzing vreest zij dat steeds meer personen die om medische redenen horizontaal moeten worden vervoerd, met een takelwerktuig van de brandweer uit het raam moeten worden gehesen. Van Gent noemde dat ‘mensonwaardig’.
Van der Laan onderschrijft dat, maar voor maatregelen vindt hij het nog te vroeg. Eerst wil weten hoe groot het probleem precies is, want aanpassing van oude portiekwoningen kost veel geld.
Ook bestuurslid van de beroepsvereniging V&Vn Ambulancezorg, Chris de Vogel, laat weten dat “daar inderdaad geen beginnen aan is”. De beroepsvereniging onderzocht het probleem in 2006 al voor de regio Haaglanden. “Op 67.000 jaarritten met de ambulance moest er ongeveer honderd keer een takelwagen aan te pas komen.” Volgens haar speelt het probleem ook bij nieuwe huizen. Voor nieuwbouw zijn er overigens al regels in relatie tot ziekenvervoer. Zo moet in woongebouwen groter dan 3500 meter altijd een brancardlift aanwezig zijn op een hoogte van ten minste 1,5 meter boven het aansluitende terrein. Ook in nieuwe gebouwen met woningen hoger dan 12,5 meter zijn brancardliften verplicht.

Reageer op dit artikel