nieuws

Beperk risico’s van bouw boobytraps

bouwbreed

Stekwapening verwondt jaarlijks veel bouwplaatsmedewerkers. Cor van den Berg verbaast zich erover dat de branche zo weinig onderneemt om dit tegen te gaan.

Dit voorjaar raakten mensen gewond toen ze in de Heldense bossen in een valkuil trapten. Een gevaarlijke valkuil wel te verstaan, met onderin een blok beton met stalen pinnen van zo’n 15 à 30 cm hoog. Consternatie! Het bleef niet bij één valkuil: in korte tijd werden er meer ontdekt. Paniek! “Deze boobytraps zijn uitdrukkelijk bedoeld om mensen te verwonden”, aldus de woordvoerster van de politie. In het hele land besteedde men aandacht aan deze uitermate gevaarlijke situatie. De recherche startte een diepgravend onderzoek.

Een bouwplaats in het midden van het land, een paar weken terug: een bekistingsstelleur raakte ernstig gewond toen hij bovenop een stek viel. Ook hier was sprake van 15 à 30 cm lange stalen staven, die in de beton waren gegoten. In de Heldense bossen werden de staven bewust onzichtbaar gemaakt door ze met bladeren af te dekken. Dat was hier niet het geval. Toch viel die bouwvakker op die stekken en hij was zeker niet de eerste die zoiets overkwam.

Maar nu geen journalisten en ook geen recherche. In de bouw weten we immers wel raad met een paar recht overeind staande stukken wapeningsstaal! Het risico om op zo’n manier gewond te raken, verschilt per bouwplaats. Het hangt bijvoorbeeld af van de vraag hoeveel mensen aanwezig zijn in de buurt van die omhoogstekende stekken. En: staan de stekken al dan niet in een looproute. Hoe meer mensen worden blootgesteld, des te groter het risico. Als er niet goed is opgeruimd of doordat je door ontbrekende verlichting niet goed kunt zien waar je loopt, heb je natuurlijk ook meer risico. En wat te denken van iemand die bezig is met werkzaamheden die zijn volle aandacht vragen. De vereiste aandacht voor die vervelende stekken schiet er dan zomaar bij in.

Het effect van zo’n val op een stek zal meestal niet dodelijk zijn. Dat kan natuurlijk wel: met een beetje pech word je als een stukje vlees aan een satéprikker gespiest. Maar meestal zullen de gevolgen beperkt blijven tot een flinke vleeswond. Dat is overigens altijd nog iets om rekening mee te houden, lijkt me. Maar in de praktijk van alledag wordt aan dit soort risico’s meestal maar bar weinig aandacht geschonken.

Hulpmiddelen

In de handel zijn tegenwoordig volop hulpmiddelen verkrijgbaar die de effecten van zo’n onfortuinlijke val op een stek tot een minimum reduceren. Bijvoorbeeld doppen die op de stekken geschoven kunnen worden, zodat je niet verwond raakt als je er op valt. Ook zijn er hoezen waarmee je een hele rij stekken in één keer kunt afdekken zodat je de mensen die in de nabijheid ervan moeten werken of lopen beschermt. Middelen genoeg dus om te voorkomen dat uw medewerkers hun loopbaan als een stukje saté aan een stalen prikker moeten beëindigen. Nu alleen de wil nog om deze middelen te gebruiken. Stelt u zich eens voor: dan maakten we in één keer al die bouwboobytraps onschadelijk.

Cor van den Berg Veiligheidskundige bij Aboma+Keboma, Ede

berg@aboma.nl www.aboma.nl

Reageer op dit artikel