nieuws

Architectuurdenken

bouwbreed Premium

Ter gelegenheid van de Museumnacht zat ik op zaterdag 7 november mee te jureren bij een supersnelle schetswedstrijd tussen acht jonge architecten

De winnaar kreeg een studieopdracht van Ymere.
Gewapend met een stift werd in koppels steeds in vijf minuten een voorstel getekend. Het schetsblad werd van bovenaf gefilmd en op de wand geprojecteerd. Deze moedige deelnemers durfden het aan om voor het oog van het publiek te tekenen. En dat terwijl ze over het algemeen waarschijnlijk rechtstreeks op de computer aan de slag gaan. Opmerkelijk was dat vrijwel iedereen toch vanaf de eerste seconden de stift op papier zette en er ook niet meer vanaf haalde voor de vijf minuten voorbij waren. Wij waren getuige van tekenend denken.
Een ander ontwerpmiddel dat de digitale tijden nog steeds glansrijk doorstaat is de maquette. Een paar weken geleden zag ik in het Design Museum in Londen twee tentoonstellingen over architecten. David Chipperfield liet zien hoe hij met stoere houten maquettes van gebouwmassa’s de werking van zijn gebouwen in de ruimte onderzoekt. Ook de grote schaalmaquettes van interieurs, onder andere van het Neues Museum in Berlijn, waren van hout gemaakt. De andere tentoonstelling was een klein eerbetoon aan de onlangs overleden Jan Kaplicky van Future Systems, een oervader van de blobarchitectuur. Zijn maquettes toonden over het algemeen tegelijkertijd het exterieur en interieur en waren juist van kunststoffen gemaakt. De contrasten tussen zwaarte en de lichtheid in architectuur getoond in twee tentoonstellingen.
De media die de architect gebruikt hebben een enorme invloed op het ontwerpen zelf en zijn tegelijkertijd ook de uitdrukking van de eigen identiteit van de ontwerper.
Spannend daarom om op het eigen bureau op dit moment na te moeten denken over de aanschaf van alweer een nieuwe generatie tekensoftware, deze keer een die meteen driedimensionale verbindingen tussen het tekenwerk maakt. Dit nog in aanvulling op alle 3D-tekenpaketten die we ook al hebben. Gelukkig kunnen we ook altijd nog een maquette maken.
Architect en directeurMVRDV, Rotterdam

Reageer op dit artikel