nieuws

Bouw ov-terminal Arnhem kan verder

bouwbreed Premium

De realisatie van de ov-terminal in Arnhem is vlotgetrokken met een overheidssubsidie van bijna 37 miljoen euro. Deze is gisteren toegezegd om het gat in de projectbegroting te dichten.

Minister Cramer (ruimte) kondigde gisteren in Arnhem aan dat VROM bijna 21 miljoen euro extra bijdraagt. De provincie Gelderland heeft 8,5 miljoen euro vrijgemaakt, de gemeente Arnhem nog eens 4,5 miljoen euro en de stadsregio Arnhem Nijmegen 2,5 miljoen euro. Deze verdeling is de uitkomst van anderhalf jaar onderhandelen. In 2008 liep de aanbesteding van de ov-terminal op niets uit toen de realisatie van het ontwerp van Ben van Berkel, ‘de flow’, te duur bleek en alle marktpartijen afhaakten.
Het ontwerp is inmiddels aangepast. “We hebben vooral gekeken naar gebruikte materialen en constructieve variabelen”, verklaart een medewerker van UNstudio, het architectenbureau van Ben van Berkel. De exacte besparing is nog niet duidelijk.

Prijsberekening

“Ten tijde van de vorige aanbesteding was er sprake van een hoogconjunctuur. Bouwers hadden goed gevulde portefeuilles en konden makkelijker opdrachten krijgen. In de huidige marktsituatie worden prijsberekeningen heel anders gemaakt.” Hoe de aanbesteding van het stationsgebied eruit komt te zien is evenmin duidelijk. Wel is bekend dat de opdracht begin 2010 op de markt moet komen. BAM werkt samen met Dura Vermeer en Ballast Nedam aan projecten in het stationsgebied. “Wij hebben altijd belangstelling voor een dergelijke aanvulling op de portefeuille”, stelt de woordvoerder van BAM, “Maar het is nog te vroeg voor concrete stappen.”
Naar verwachting begint de bouw van de ov-terminal in 2011, het is mogelijk dat het complex dan in 2012 wordt opgeleverd.

Reageer op dit artikel