nieuws

Onderzoekslocatie bij waterzuivering Leeuwarden

bouwbreed Premium

Wetterskip Fryslân krijgt een bijzondere onderzoekslocatie bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leeuwarden. Daar moeten nieuwe technieken voor zuivering van afvalwater onderzocht worden. Het is de eerste in zijn soort van Nederland. De totale investering bedraagt 6,5 ton.

Eind dit jaar of begin volgend jaar vindt de aanbesteding plaats. Bij de bouw werkt het waterschap nauw samen met het Friese kennisinstituut voor watertechnologie Wetsus.
Op de 1500 vierkante meter grote locatie laat het waterschap een verhard onderzoeksterrein bouwen met een vloeistofkerende onderlaag. Het terrein krijgt een eigen toegangspoort en een parkeerterrein. Zo is de locatie 24 uur per dag bereikbaar voor bedrijven op het gebied van watertechnologie, die afvalwaterzuiveringstechnieken ter plekke kunnen uitproberen.
Er is op de locatie ruimte voor vier grote of acht kleine zeecontainers met onderzoeksapparatuur. Vanaf het terrein, waarop ook een klein gebouwtje komt, worden leidingen getrokken naar de verschillende onderdelen van de zuiveringsinstallatie. Op die manier zijn het afvalwater, het gezuiverde water en het slib direct beschikbaar voor onderzoek.
Wetterskip Fryslân richt zich sterk op innovatie. “We willen het afvalwater niet alleen kostenbewust, maar ook zo milieubewust en duurzaam mogelijk reinigen”, aldus een woordvoerder.
Voorbeelden van onderzoek zijn onder meer nazuivering van water met zandfilters of algen en het halen van energie uit slib. Ook kan worden onderzocht of er meer stikstof en fosfaten uit het afvalwater kan worden gehaald.
De locatie moet volgend jaar juni klaar zijn voor gebruik. Wetterskip Fryslân krijgt 318.000 euro subsidie van het Europese Fonds en het rijk voor het project en investeert zelf bijna 350.000 euro.

Reageer op dit artikel