nieuws

IVBN ontevreden over invoeringleegstandsbelasting

bouwbreed Premium

De Vereniging van Institutionele Vastgoedbeleggers IVBN wil niets weten van een leegstandsbelasting. Dit schrijft directeur Frank van Blokland in een brief aan de Tweede Kamer.

“Een dergelijke belasting treft ook bonafide eigenaren. De financiële schade van leegstand voor bonafide partijen is immers al groot genoeg. Wij zijn er tegen als gemeenten tegelijk met de leegstandsverordening eveneens een leegstandsbelasting invoeren”, aldus Van Blokland aan de vooravond van de behandeling van het initiatief-wetsontwerp Kraken en leegstand.
De IVBN is op zich positief over invoering van een algeheel strafrechtelijk kraakverbod. De oplossingen die vervolgens worden aangedragen, daar zijn de institutionele beleggers minder tevreden over. Vooral de macht die gemeenten krijgen om leegstaande panden te vorderen, legaal te kraken, en bestuurlijke boetes op te leggen, kunnen de toets van hun kritiek niet doorstaan.
Van Blokland wijst erop dat bonafide eigenaren bij leegstand hun verantwoordelijkheid nemen door bonafide anti-kraak en leegstandsorganisaties in te schakelen. Tijdelijke verhuur is vaak niet mogelijk of wenselijk vanwege de huurbescherming van zelfs tijdelijke huurders.
“Bonafide eigenaren moeten – als ze dergelijke maatregelen nemen – worden gevrijwaard van aanvullende maatregelen. Gemeenten moeten zich richten op die wijken en die eigenaren waar zich feitelijke problemen voordoen”, vindt de IVBN-directeur.
De beleggers vinden het verder niet acceptabel dat bonafide eigenaren eenzijdig de kosten moeten dragen van het gebruiksklaar maken van leegstaande ruimten en het wegwerken van achterstallig onderhoud. “Gemeenten moeten ook zelf een deel van die kosten dragen”, schrijft Van Blokland.

Reageer op dit artikel