nieuws

Alphen aan den Rijn investeert meevaller in twee bouwprojecten

bouwbreed Premium

De verkoop van aandelen in energiemaatschappij Nuon levert de gemeente Alphen aan den Rijn zo’n 130 miljoen euro op. Een kwart daarvan wordt besteed aan twee bouwprojecten waar de stad volgens de gemeente ‘langdurig plezier van heeft’.

Volgens een gemeentewoordvoerder is gekozen voor de projecten Waterfront en Cultuurhuis, omdat beide plannen een duidelijke, duurzame publieke functie hebben en de stad levendig maken. “Stadgenoten hebben hier meer aan dan aan het bouwen van bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk.”
Een groot deel van het geld wordt gebruikt als budgetaanvulling voor een verzamelgebouw van verschillende culturele functies, zoals de openbare bibliotheek en muziekschool. Het stadsbestuur wil een aansprekend gebouw aan het Thorbeckeplein in het centrale winkelgebied. De plannen daarvoor worden op dit moment verder uitgewerkt. Alphen heeft voor een middelgrote gemeente op het gebied van architectuur wel een reputatie hoog te houden. De stad opende in 2003 het nieuwe stadhuis, een ontwerp met veel ruimte en glas door Erick van Egeraat.
In 2005 kwam Theater Castellum aan de oever van de Rijn. Het gebouw werd ontworpen door architect Dirk Jan Postel van architectenbureau Kraaijvanger Urbis. Het ontwerp van een nieuw gebouw moet daarom volgens de gemeente aan hoge eisen voldoen.
De rest van het geld gaat naar het opknappen van de stadsranden aan de oevers van de Rijn. De gemeente heeft al jaren plannen om het centrum van Alphen vanaf het water aantrekkelijker te maken. Op die manier moet de pleziervaart door de stad een ‘boost’ krijgen. Kosten van het project zijn geschat op 13 miljoen euro, inclusief het bevaarbaar maken van de Aar, een zijrivier van de Rijn.
Alphen aan den Rijn krijgt het geld vanwege de verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall. De gemeente heeft, samen met tientallen andere gemeenten en provincies, aandelen in Nuon. Die worden geleidelijk, over een periode van zes jaar verkocht.

Reageer op dit artikel