nieuws

ThyssenKrupp duikt diep in het rood

bouwbreed

Staalconcern ThyssenKrupp koerst in boekjaar 2008/2009 af op een verlies voor belastingen van bijna een miljard euro. In de eerste drie kwartalen daalde de omzet met een derde tot 9,3 miljard euro.


ThyssenKrupp voert grote reorganisaties door om de capaciteit aan te passen aan de sterk gedaalde vraag.
Topman Ekkehard Schulz verwacht binnen vijftien maanden te komen tot een kostenreductie van een miljard euro. “We denken het boekjaar met een verlies in de hogere driecijferige miljoenen euro’s af te sluiten. De resultaten worden sterk belast door de reorganisatiekosten en de nieuwbouw van staalfabrieken”.
Schulz ziet tekenen dat het dal van de crisis bereikt is. Afgelopen maanden steeg eindelijk de vraag voor grondstoffen en halffabricaten weer omdat klanten door hun voorraden heen raakten. Redelijk stabiel bleef de afzet ten behoeve van de installatiebouw en energiesector. Ook het segment liften en roltrappen hield de rug recht. Ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar slonk het volume aan nieuwe opdrachten in de maanden april – juni met 44 procent tot 7,9 miljard euro.
ThyssenKrupp constateert dat in de eerste helft van het jaar vrijwel overal ter wereld de bouwactiviteiten zichtbaar zijn afgenomen. Van de stimuleringsprogramma’s van de overheden merkt het concern nog niet veel.
Het staalcomplex dat ThyssenKrupp in de Braziliaanse stad Santa Cruz uit de grond stampt, wordt volgens de planning in de eerste helft van 2010 in gebruik genomen. De bouw helpt 19.000 Brazilianen aan werk. De investeringskosten zijn opgelopen van de beoogde 3 miljard naar 4,5 miljard euro. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van jaarlijks 5 miljoen ton.

Reageer op dit artikel