nieuws

Nofirno beschermt tegen straalvlammen

bouwbreed

Beele Engineering uit Aalten zegt met zijn Nofirno-systeem een afdoende bescherming te bieden tegen straalvlammen.

Zulke vlammen ontstaan wanneer brandbaar gas of brandbare vloeistof onder druk ontsnappen en vlamvatten. Brandwerende afdichting van kabel- en buisdoorvoeringen in gebouwen en constructies zijn daar niet altijd tegen bestand. Het Nofirno-systeem heeft in een genormeerde test van het Britse Health & Safety Laboratory twee uur achtereen een straalvlam weerstaan.
De onderzoekers beproefden onder meer een kabeldoorvoering van 600 bij 300 millimeter met gewapende en niet-gewapende kabels. Op sommige plaatsen liep de temperatuur op tot 1200 graden Celsius. De temperatuur aan het oppervlak van het afdichtingsmateriaal bleek aan het eind van de test niet meer dan 160 graden Celsius te bedragen. De doorvoeren raakten tijdens de proef niet beschadigd. Beele noemt Nofirno ook in hoge mate waterdicht.
Deze eigenschap voorkomt in de visie van de fabrikant onzichtbare corrosie aan de binnenzijde van de doorvoering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels