nieuws

Bouwvakker onbevreesd voor crisis

bouwbreed

Bouwvakkers maken zich veel te weinig zorgen over de huidige economische crisis. Dat zegt FNV Bouw-voorzitter John Kerstens.

Hij reageert daarmee op onderzoek van de vakbond naar het werknemersvertrouwen in de sector. Daaruit blijkt dat twee derde van de bouwvakkers zich geen zorgen maakt over zijn baan.
“De realiteit is echter niet optimistisch”, zegt Kerstens. “De voorspellingen zijn somber. Het EIB verwacht een verlies van 50.000 banen in de bouw. Als dan twee derde van de bouwvakkers zich geen zorgen maakt over zijn baan, is dat voor mij reden tot zorg.”
De vakbond ondervroeg in juni van dit jaar zevenhonderd werknemers. In november van het afgelopen jaar deed FNV Bouw dat ook al. Hoewel de economische omstandigheden sindsdien alleen maar zijn verslechterd, is het werknemersvertrouwen niet of nauwelijks gedaald.

Om-bijscholing

Het aantal bouwvakkers dat naar mogelijkheden voor om- en bijscholing zoekt, is wel toegenomen: van 14 procent eind vorig jaar naar 22 procent nu. Een kleine 10 procent van de werknemers overweegt de bouw vaarwel te zeggen. Zeven procent wil verder gaan als zelfstandige.
Bouwvakkers blijken over het algemeen zeer tevreden met hun werk. Bijna 85 procent zegt werken in de bouw heel prettig te vinden, ondanks de crisis.
Volgens Kerstens blijft behoud van werkgelegenheid voorlopig prioriteit voor de vakbond. In maart werd 64 miljoen euro vrijgemaakt om de huidige leerlingen te behouden en nieuwe aan te trekken.
“In de tijd dat deze leerlingen op de bouw werken, kunnen ouderen alsnog hun vakdiploma halen”, aldus de FNV Bouw-voorzitter. “Ik kan geen werk maken, maar wij zullen ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de vijftigduizend banen die op de tocht staan, niet gaan leiden tot vijftigduizend ontslagen.”

Reageer op dit artikel