nieuws

Biënnale in teken van toekomst stad

bouwbreed Premium

De vierde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam slaat zijn vleugels uit naar Amsterdam. Negen stedenbouwkundige bureaus presenteren daar hun ideeën voor evenzovele toekomstige bouwlocaties in de hoofdstad.

De Biënnale, die dit najaar van start gaat, staat in het teken van de toekomst van steden. Wereldwijd zijn dat de plaatsen waar het leven zich in toenemende mate afspeelt. De opening is op 25 september, daarna volgt een programma dat loopt tot 10 januari.
Het centrale thema is ‘Open city: Designing Coexistence’ en gaat over de bijdrage die architecten kunnen leveren aan het sociaal, cultureel en economisch functioneren van de toekomstige stad.
Het hart van het evenement is, net als bij de drie voorgaande Architectuur Biënnales, het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Architect en ‘urbanist’ Kees Christiaanse is aangesteld als curator. Vooral in de openingsweken is er een druk programma met conferenties, lezingen, filmvertoningen en theater. Ook is een aantal publicaties te verwachten over het Biënnale-thema, dat praktisch is onderverdeeld in zes subthema’s.

Proefgebied

Rotterdam fungeert behalve als podium ook als proefgebied. Grootstedelijke vraagstukken in andere landen komen vooral binnen aan bod. Zoals die van de grote steden in het Nabije Oosten die in toenemende mate kampen met politieke en religieuze polarisatie, steden in Afrika en Latijns-Amerika met hun grote (semi-)illegale wijken, maar ook de ins en outs van het uitgestrekte suburbia in Noord-Amerikaanse steden komen aan bod.
Voor de negen locaties in Amsterdam hebben evenzoveel bureaus de vrije hand gekregen om te dromen over een toekomstige invulling. Het betreft locaties die “potentie hebben om in de toekomst ontwikkelingen door te maken”, zoals de organisatie formuleert. Het gaat onder meer om het Nieuwe Diep, het westelijk havengebied, de Gaasperplas, de Sloterplas en de kop van de Amstelscheg.
Het resultaat van de werkzaamheden is in maquettevorm zichtbaar Op een tentoonstelling, van 27 september tot en met 8 november in de Tolhuistuin op de noordelijke IJ-oever, is het resultaat in maquettevorm zichtbaar.
Ook leerlingen en studenten van diverse opleidingen, van regionaal opleidingscentrum tot universiteit, doen voor Amsterdam een duit in het zakje. Zij zullen verschillende eigen ideeën presenteren over de toekomst van deze stad.

Reageer op dit artikel