nieuws

Westrandweg Amsterdam krijgt definitief groen licht

bouwbreed

De aanleg van de Westrandweg kan in september definitief van start, dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.


Met de uitspraak heeft het rechtsorgaan het bezwaar van onder meer Milieudefensie, de dorpsraden van Sloten-Oud-Osdorp en Zwanenburg-Halfweg en de bond van Volkstuinders weerlegd. Zij betwistten in deze rechtszaak de noodzaak van de aanleg, de uitgangspunten die de minister heeft gehanteerd bij het berekenen van de verkeersprognoses, de akoestiek en de luchtkwaliteit.
De Raad van State heeft op alle punten de minister in het gelijk gesteld. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
Met dit oordeel kan ook de bouw van de Tweede Coentunnel van start. De realisatie van de twee projecten is eerder door de rechter van elkaar afhankelijk gesteld.
De Westrandweg verlengt de A5 en sluit aan op de A10 ter hoogte van de Coentunnel. Het streven is beide tracés in 2012 gelijktijdig open te stellen.

Opgelucht

De vervoersbranche haalt opgelucht adem. Belangenorganisaties EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en VNO-NCW West voorzien een verbeterde ontsluiting van het Amsterdamse westelijk havengebied, het industrieterrein Westpoort en de steden Zaanstad en Purmerend.
Het toenemende verkeersaanbod en de files op de A10 zorgen volgens hun berekeningen momenteel voor 10 miljoen euro schade per jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels