nieuws

Rijkswaterstaat zet eerste drie spoedpakketten op de markt

bouwbreed

Rijkswaterstaat heeft de eerste drie bundels in het kader van de spoedwetaanpak op de markt gezet. Het gaat om verbreding van de A2/A58, N50 en A1/A6. De opdrachtgever hoopt de pakketten in oktober al te gunnen.

Om snelheid te maken, zijn zestien wegverbredingen in zes pakketten gebundeld. De overige drie volgen later dit jaar. In totaal is daar zo’n 800 miljoen euro voor beschikbaar. Minister Eurlings heeft bij Rijkswaterstaat op snelheid aangedrongen om de achterstand in de planning weer deels goed te maken. Hij loodste de Spoedwet door het parlement zodat de eisen voor luchtkwaliteit en inspraak soepeler verlopen. Het gaat stuk voor stuk om vertraagde projecten die kwamen stil te liggen door de vernietiging van het tracébesluit van de A4 Leiderdorp.
De opdrachtgever loopt met de versnelde aanpak wel extra risico omdat de procedures nog niet zijn afgerond. Voor het bewuste project van de A4 Leiderdorp, het eerste tracébesluit uit de spoedaanpak, zijn vier bezwaren ingediend en is de gang naar de Raad van State onvermijdelijk. Mocht de rechter negatief beslissen, dan heeft dat weer direct gevolgen voor de dertig overige wegverbredingen.

Reageer op dit artikel