nieuws

Rechter bevestigtopnieuw boetes kartelovertreders

bouwbreed Premium

De Rotterdamse rechtbank heeft opnieuw twee boetes voor overtreding van het kartelverbod in de b&u-sector, gehandhaafd.

Het gaat om sancties die NMa in 2006 uitdeelde aan Ten Tije en De Combi Brabocon. De kartelwaakhond bestrafte Ten Tije destijds met een boete van ruim 119.000 euro. De Combi Brabocon, onderdeel van de De Combi groep, kreeg ruim 97.000 euro opgelegd.
Ten Tije is het vooral niet eens met de hoogte van de boete. Volgens de bouwer heeft de NMa bij de vaststelling van de aanbestedingsomzet over 2001 – die als grondslag voor de boete diende – ten onrechte de opbrengsten uit een project in ’t Harde meegeteld.
De Hengelose bouwer zou de omzet uit dat bewuste werk aanvankelijk in 2000 innen, maar door vertraging bij het ministerie van Defensie – de opdrachtgever – gebeurde dat pas een jaar later. Ten Tije voelt zich daardoor dubbel benadeeld door de Staat.
De rechtbank ziet echter geen reden om tot een lagere boete te komen. Volgens hem heeft de NMa bij het vaststellen van de aanbestedingsomzet al genoeg rekening gehouden met mogelijke schommelingen per jaar.
Ook het bezwaar van De Combi Brabocon veegde de rechter van resoluut tafel. De aannemer uit Tilburg beweert dat zij door grote bouwers min of meer gedwongen is een enkele keer deel te nemen aan verboden vooroverleg. De onderneming vindt het daarom onterecht dat zij naar verhouding even zwaar is gestraft als de grote concerns die structureel onderdeel uitmaakte van het bouwkartel. Volgens de rechtbank had het bedrijf echter een eigen verantwoordelijkheid en is de opgelegde boete alleszins redelijk.

Reageer op dit artikel