nieuws

Overeenstemming over aanleg Nabucco-pijplijn

bouwbreed

De aanleg van de omstreden Nabucco-gasleiding kan doorgaan. Politici van vijf betrokken landen hebben gisteren hun handtekening gezet onder de overeenkomst die de pijplijn mogelijk maakt.


De leiding moet gas vervoeren van landen rond de Kaspische Zee naar lidstaten van de Europese Unie en is bedoeld om de EU minder afhankelijk te maken van gas uit Rusland.
De buis van 3300 kilometer kan 31 miljard kubieke meter gas per jaar naar Europa brengen: goed voor 5 tot 10 procent van het Europese gasverbruik over tien jaar.
De aanleg ervan kost naar schatting 7,9 miljard euro. Hoewel de financiering nog niet rond is, verwacht de Europese Unie op dat vlak geen problemen. De bouw zou zo rendabel zijn dat banken maar al te graag geld lenen voor het project, dat in 2014 afgerond moet zijn. De EU draagt zelf 200 miljoen bij. Dat bedrag is bedoeld voor bestelling van staal, compressoren en andere benodigdheden in 2009 en 2010.
Vooral landen in Zuidoost-Europa kijken reikhalzend uit naar de nieuwe gasleiding. Die zal hen minder afhankelijk maken van Rusland, nu hun enige gasleverancier. Als Rusland de gaskraan bij Oekraïne dichtdraait, zoals in januari gebeurde, hebben onder andere Griekenland en Hongarije geen alternatieve aanvoerbuizen.
De EU zoekt al tijden naarstig naar nog meer andere energieaanvoer. Zo zijn er ook buizen gepland via de Oostzee en vanuit Noord-Afrika.
De overeenkomst voor de Nabucco-lijn werd gisteren ondertekend door de vijf landen op de route: Turkije, Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk. Om het grote belang voor heel Europa aan te geven, zette ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie een krabbel.

Toevoer

Het akkoord bezegelt allerlei juridische afspraken. Belangrijkste is dat de landen toezeggen dat ze de toevoer niet zullen onderbreken. De landen mogen ook geen speciale doorvoerbelastingen opleggen.
Nieuw is dat exploitanten van de buis, onder wie het Duitse RWE en het Oostenrijkse OMV. mogen kiezen uit drie van de vier mogelijke beginpunten voor de buis. De pijpleiding kan in Oost-Turkije zowel aansluiten op Georgië (voor verdere verbinding met Azerbeidzjan) als op Iran, Irak en Syrië. Aansluiting op Iran is onwaarschijnlijk: het land is politiek zeer omstreden en bovendien voert het geen gas uit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels