nieuws

Het recept

bouwbreed

Terwijl elke belegger wordt gewaarschuwd dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst, leven veel economen zelf nog in het verleden

Op basis van het verleden hebben knappe rekenaars econometrische modellen ontwikkeld die steeds verfijnder worden naarmate het heden meer afwijkt van de modellen.
Aangezien het hier dus duidelijk om een empirische wetenschap gaat, duurt het een tijd voordat de modellen zijn aangepast. In die tussentijd gaat de rest van de economische gemeenschap door met het voorschrijven van oude recepten.
Hoe valt anders te verklaren dat vorige week nog de Europese Centrale Bank 422 miljard euro in het financiële systeem pompte terwijl er door de economische crisis nauwelijks vraag naar geld is. Het gevolg is dat de banken hun overtollige liquiditeiten weer veilig op een depositorekening bij de centrale bank zetten.
ECB-baas Jean Claude Trichet ziet dat natuurlijk ook. Momenteel, zo zegt hij dan ook, is er domweg meer geld voorhanden dan de economie vraagt. Tegelijkertijd roept hij diezelfde banken wel op hun verantwoordelijkheid te nemen en de reële economie te ondersteunen. Nu is het alleen heel triest dat de banken dat niet kunnen.
In een economische dip is er nu eenmaal sprake van vraaguitval. Dan moet de aanbodkant zich aanpassen. In de woningbouw is dat fenomeen al volop bezig. Banken kunnen de vraagzijde niet stimuleren anders dan door het geven van zachte leningen. Dat heeft echter weer een negatieve invloed op de cijfers waar vervolgens de centrale banken weer niet gelukkig mee zijn.
De enige die echt wat kan doen aan de vraagzijde, is de overheid. Wouter Bos doet dat ook. Die laat zijn zonnebril stelen en declareert vervolgens een nieuwe. Dat zet echter geen zoden aan de dijk, die ene bril. Een beter recept is uitbreiding van garantieregelingen voor bedrijven en huizenkopers. Die kunnen daarmee goedkoper lenen. Wordt de 422 miljard tenminste nog een beetje gebruikt.

Reageer op dit artikel