nieuws

Bouwvakkers voor 45 miljoen gekeurd

bouwbreed

De bouw trekt 45 miljoen euro uit voor de vrijwillige medische keuring van bouwvakkers.

Dat heeft Arbouw-voorzitter Cees van Vliet gisteren bekendgemaakt. Hij tekent vandaag een contract met ArboDuo, de grootste arbodienst in de bouwsector, over de uitvoering van de keuringen. Later deze zomer zullen overeenkomsten worden gesloten met nog 23 andere arbodiensten.
Komende vijf jaar krijgen alle werknemers in de bouwnijverheid een uitnodiging om een check-up te ondergaan. Afspraken daarover zijn vastgelegd in de bouw-cao, die eerder dit jaar tot stand kwam. “Werkgevers en werknemers laten zien dat ze in deze tijden van economische crisis geld willen steken in de duurzame inzetbaarheid van werknemers”, vindt Van Vliet. “De bedoeling is om als de economie straks weer aantrekt, te beschikken over voldoende gezond en vakbekwaam personeel.”
Vorig jaar ondergingen 43.000 bouwvakkers een medisch onderzoek. “Dat is ongeveer 60 procent van de werknemers die ervoor in aanmerking kwamen”, zegt Jan Golsteijn, hoofd bedrijfsgezondheidzorg van Arbouw.
Bij jongeren is de animo voor de keuring veel lager dan bij ouderen. Ongeveer 30 procent van de werknemers jonger dan 30 jaar laat zich onderzoeken. Bij personeel van 45 jaar en ouder ligt dat percentage tussen 70 en 80 procent. Golsteijn sluit niet uit dat door de economische crisis de interesse in een keuring zal afnemen. “Mogelijk doen werknemers uit angst voor hun baan minder een beroep op hun cao-rechten.”
Anders dan voorheen zullen de resultaten van de onderzoeken en de adviezen van de arbodiensten schriftelijk worden vastgelegd. Arbodiensten worden bovendien verplicht actie te ondernemen als duidelijk is geworden dat een bouwvakker iets mankeert, ziek is of ongeschikt is om door te werken.
Golsteijn: “Als een arbodienst in dat geval niet kan aantonen dat er een vervolg is gegeven, krijgen ze niet betaald.”

Reageer op dit artikel