nieuws

Bouwvakker hoeft weg niet meer te zoeken op locatie

bouwbreed Premium

Satmap gaat door waar Tomtom ophoudt, zegt Richard Calthorp-Owen over de navigator Active 10. Zijn bedrijf levert ook standaardkaarten en kaarten op klantenspecificatie.

“De Active 10 heeft zich met ‘klantenkaarten’ intussen ruimschoots bewezen in Londen op de bouwplaatsen voor de Olympische Spelen”, laat Richard Calthorp-Owen van Satmap Systems uit het Britse Leatherhead weten. De Olympische bouwwegen staan op geen enkele kaart en komen evenmin voor in de gangbare navigatiesystemen.
Satmap Systems wijst overal de weg, al zegt Calthorp-Owen er meteen bij dat de gebruiker van zijn Active 10 zelf moet bepalen wanneer hij links of rechts moet. De navigator geeft geen aanwijzingen, maar de route is wel van begin tot eind te plannen.
Met een standaard GPS-verbinding biedt het toestel een nauwkeurigheid van 3 tot 5 meter. Het correctiesysteem voor GPS-signalen Egnos, de afkorting van European Geostationary Navigation Overlay Service, verscherpt de nauwkeurigheid nog tot zo’n 10 centimeter.
Met een adviesprijs van 495 euro is Satmap relatief goedkoop, vindt producent Calthorp-Owen. “Verdienen doen we aan het kaartmateriaal”, geeft hij zonder meer toe.

Kabels

De gebruiker kan de gegevens zelf aanleveren, waarna Satmap het systeem geschikt maakt voor zijn navigator of het bedrijf stelt op specificatie zelf de gevraagde kaart samen. “Britse energiebedrijven bijvoorbeeld laten er hun kabels en buizen op zetten, zodat een onderhoudsmonteur ze makkelijk in een straat terugvindt”, zegt Calthorp-Owen. “En archeologen kunnen aan de hand van aangepaste oude kaarten een vindplaats onderzoeken.”
De kaarten worden aangeleverd op een SD-card, zodat het systeem in beginsel zonder computer te gebruiken is. De ingebouwde USB-verbinding haalt via een computer aanvullende gegevens op of stuurt details van de kaart door naar een ander. Door in- of uit te zoomen kan een beter beeld van de plaatselijke omstandigheden ontstaan. Blijkt de situatie ter plekke toch anders dan wat de kaart toont, dan kan het ingebouwde elektronische kompas uitkomst bieden.

Reageer op dit artikel