nieuws

Productie staal trekt weer aan

bouwbreed Premium

De wereldstaalproductie is van april op mei met 7,4 procent toegenomen tot 95,6 miljoen ton. De hoogovens reageren op de afgelopen maanden sterk geslonken voorraden.

Toename van 7,4 procent

In de Europese Unie groeide de staalstroom van 9,4 naar 10,5 miljoen ton. Vergeleken met eerste vijf maanden van 2008 heeft de productie een achterstand opgelopen van 44,4 procent. In Nederland halveerde het volume zelfs tot slechts 1,6 miljoen ton in de periode januari – mei.
Duitsland schroefde in mei de productie op tot 2,1 miljoen ton. Binnen Europa volgen in volume Italië (1,9 miljoen ton) en Spanje (1,2 miljoen ton). Uit de ovens van Frankrijk en Groot-Brittannië kwamen respectievelijk 992.000 en 773.000 ton.
In Oost-Europa steeg in mei de staalproductie met 6,5 procent tot 7,6 miljoen ton. Rusland nam met 4,7 miljoen ton het grootste deel voor zijn rekening. Oekraïne stuwde het volume op tot 2,4 miljoen ton.
Ook in de Verenigde Staten is groei waarneembaar. Van april op mei steeg de productie met 13,4 procent tot 4,3 miljoen ton. In de eerste vijf maanden kwam 52,8 procent minder staal uit de ovens dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

China

De enige grote staalproducenten die dit jaar ondanks de crisis nog groei realiseerden zijn China en India. Terwijl naaste buur Japan in de eerste vijf maanden zijn productie met 42,1 procent zag wegzakken, nam het volume in China nog met 0,4 procent toe tot 217,2 miljoen ton. India pakte een half procent extra en bracht sinds de jaarwisseling 23 miljoen ton staal op de markt.

Reageer op dit artikel