nieuws

Moskeebouwers halen verhaal in Dubai

bouwbreed Premium

De gemeente Rotterdam heeft in een brief aan het bestuur van Essalam moskee en financier Al Maktoum Foundation gedreigd de bouwvergunning voor de moskee aan de Colosseumweg in te trekken. De bouw van het gebedshuis ligt opnieuw stil.

Vrijwel alle onderaannemers die nog aan het halfvoltooide gebouw werkten, hebben het werk gestaakt. Sommigen zijn al vier maanden niet betaald en daardoor in financiële problemen geraakt. Een groepje leveranciers en onderaannemers reisde onlangs zelfs af naar Dubai om bij de financier verhaal te halen. Ze zouden nog vier tot vijf ton tegoed hebben. “Dat gebeurde op de bonnefooi. Je moet toch wat: het gaat wel om het voortbestaan van bedrijven”, stelt Sudesh Sommandas van bouwkundig adviesbureau Expex, een van de betrokken bedrijven. De delegatie kreeg de verantwoordelijke persoon bij Al Maktoum ook daar niet te spreken.
Aan de Essalam moskee, de grootste moskee van West-Europa, wordt al zes jaar gebouwd. Conflicten zorgden telkens opnieuw voor opschorten van het werk. De meest recente afspraak met Rotterdam, dat het gebouw voor het einde van het jaar wordt opgeleverd, lijkt inmiddels evenmin haalbaar. Toch kan de bouwvergunning vooralsnog niet worden ingetrokken. Want dat kan alleen als er helemaal niets meer gebeurt op de bouwplaats. “Onze bouwinspecteur heeft gisteren nog werkzaamheden geconstateerd”, aldus de gemeente.

Reageer op dit artikel