nieuws

Inkoop nooit mengen met financiële steun

bouwbreed Premium

Koop scherp in en wees vooral niet te lief voor opdrachtnemers in tijden van crisis, waarschuwt directeur Wouter van Stolwijk van inkoopcentrum Pianoo. Subsidie als inkoopinstrument bederft de markt.

“Financiële steun kan de markt misschien helpen, maar waak voor vermenging met inkoop”, hield Stolwijk zijn gehoor van ruim zeshonderd overheidsinkopers voor tijdens het Pianoo-congres afgelopen donderdag.
“De prijzen staan onder druk en bedrijven hebben het moeilijk. Marktconform inkopen betekent dan niet lief zijn voor de opdrachtnemer, maar voor de belastingbetaler. Koppel extra steunmaatregelen ten alle tijden los van het inkoopbeleid. Blijf zakelijk met elkaar omgaan.”
Naar de smaak van de directeur kloppen opdrachtnemers wel heel hard op de deuren van bestuurders. Pianoo is niet tegen extra hulp en heeft als handreiking naar opdrachtgevers dertig praktische suggesties op een rij gezet om steun te geven zonder het eigen inkoopbeleid te ondermijnen.
Veel overheden komen met extra pakketten om de markt door de financiële malaise te helpen. Rotterdam kocht voor 200 miljoen euro grond terug van projectontwikkelaars, het Rijk stelt 300 miljoen extra ter beschikking voor het opknappen van scholen en nog eens honderden miljoenen voor de woningbouw.
Rijkswaterstaat trekt voor 800 miljoen euro wegverbredingen naar voren en Prorail besteedt een pakket van 140 miljoen euro versneld aan, waaronder station Amsterdam CS. Ook provincies en gemeenten schieten het bedrijfsleven massaal te hulp, al was het maar door rekeningen sneller te betalen.

Doelen

Volgens Jan Telgen, hoogleraar inkoopmanagement zegt 80 procent van de overheden extra maatregelen te treffen voor de crisis, maar kan slechts 37 procent vertellen welke doelen daarmee worden beoogd.
In een toelichting op de dertig tips waarschuwt hij dat bezuinigen de eerste reflex is voor overheden in crisistijd. “De belastinginkomsten zijn een stuk lager en het aantal uitkeringen gaat omhoog.” Maatregelen als sneller betalen, eerder aan te besteden en minder risico’s bij de markt te leggen kosten relatief weinig en zijn voor de markt een welkome steun in de rug.
“Tien miljoen euro een half jaar eerder aanbesteden geeft een tijdelijke injectie van 5 miljoen euro voor de economie. Die impuls mis je het jaar erna”, heeft de Twentse professor uitgerekend. Inkopers kunnen hun slag slaan door een actievere rol voor zichzelf op te eisen en mee te denken over extra projecten.

Risico

Telgen waarschuwt voorzichtig te zijn met het openbreken van lopende contracten om betere prijzen te bedingen. Een veelbeproefd concept en vooral bij de inhuur van mensen zeer effectief. De gemeente Rotterdam wist met een belrondje in één dag een kwart miljoen euro te besparen door leveranciers naar lagere tarieven te vragen. Ook interdepartementaal bestaat overleg om lopende raamcontracten bij de verschillende ministeries aan te pakken.
“Vragen mag altijd, maar de volgende keer staan ze bij gestegen prijzen ook bij jou op de stoep.” Bovendien zijn aangepaste contracten een juridisch risico. Mochten opdrachtnemers de prijzen verlagen dan kunnen concurrenten het hele contract aanvechten met de stelling dat zij een nog betere prijs kunnen neerleggen, maar die kans niet kregen.

Reageer op dit artikel