nieuws

‘Asbestadviseur parkeergarage Zaailand treft geen blaam’

bouwbreed

BCM Consultancy uit Nijmegen heeft de asbestonderzoeken in parkeergarage Zaailand correct uitgevoerd. Dat stelt het adviesbureau in een open brief op de homepage van zijn website.


De brief is een reactie op negatieve berichten in de media (onder meer in Cobouwvan 2 juni 2009). In die berichten wordt de suggestie gewekt, dat BCM Consultancy zou hebben gefaald. De gemeente Leeuwarden gebruikte harde woorden op een persconferentie. “Komen we er in der minne niet uit, dan stellen we ze via de rechter aansprakelijk”, aldus de gemeente. Volgens BCM Consultancy zijn de verwijten onterecht. “De extra bronnen van asbest zijn tijdens werkzaamheden gevonden. Een asbestonderzoeker moet zich inspannen, maar kan niet altijd elke bron vinden. Als tijdens werkzaamheden asbest wordt gevonden, moet het adviesbureau opnieuw worden ingeschakeld. Dat is niet gebeurd”, aldus BCM Consultancy.

Wetgeving veranderd

In 2006 heeft BCM Consultancy een asbestinventarisatie uitgevoerd in parkeergarage Zaailand en geen asbest aangetroffen. Het ging om een klein gedeelte van de parkeergarage. Omdat daarna de wetgeving is veranderd en de hele garage zou worden gesloopt – boven de garage komen een winkelstraat, een museum en een bioscoop – moest opnieuw onderzoek worden verricht. BCM Consultancy kreeg opdracht om de hele garage te onderzoeken, ook destructief. Daarbij zijn zes bronnen van asbest gevonden en een asbesthoudende installatie. Het adviesbureau heeft daarover gerapporteerd in januari 2009. Tijdens de daaropvolgende werkzaamheden werden nog meer bronnen van asbest gevonden.
In de vloer zijn asbestplaatjes aangetroffen, die bij de bouw zijn gebruikt als verloren bekisting boven de naden tussen prefab betonnen vloerdelen, boven een binnenwand en achter een betonelement. Dat zijn de bronnen van asbest die BCM Consultancy bij het onderzoek van de hele parkeergarage niet heeft gevonden. Dat kan het adviesbureau niet worden verweten, staat in de open brief. In plaats van contact op te nemen met BCM Consultancy, heeft de opdrachtgever een ander bureau ingeschakeld. “Ons is niet verzocht extra onderzoek te verrichten. We hebben het niet af laten weten. We zijn ook niet in gebreke gesteld, dus van wanprestatie is geen sprake”, aldus het adviesbureau.

Reageer op dit artikel