nieuws

Vermogen jaarlijks onderhoud nutsvoorzieningen

bouwbreed

De vereniging van Deense gemeenten (Kommunernes Landsforening) ziet de komende vier jaar een behoefte aan investeringen in openbare voorzieningen van 2,8 miljard euro per jaar.

Dat legt de vereniging uit in een rapport, dat het op verzoek van de regering heeft gemaakt.
De investeringen betreffen onderhoud aan wegen, scholen, verzorgingsinstellingen, rioolstelsel en andere infrastructurele werken. Het kapitaal moet primair voorkomen dat de achterstand zover oploopt dat de zaken geheel moeten worden vervangen. Volgens verenigingsvoorzitter Erik Fabrin is langjarig beknibbeld op onderhoud, wat onder meer wordt bevestigd door het feit dat daaraan in de omringende landen per inwoner aanzienlijk meer is uitgegeven.
Kommunernes Landsforening baseert zijn rapport op analyses van de consultancybedrijven Cowi en Rambøll. Bouwwerkgeversfederatie Dansk Byggeri ziet zijn eigen rapport omtrent de onderhoudsachterstand van enkele jaren geleden bevestigd. Tegelijkertijd is het moment om de investeringen op te schroeven nu gunstig vanwege de snel oplopende werkloosheid in de bouw. Deze kwam in maart uit boven de 13 procent.

Reageer op dit artikel