nieuws

Rijkswaterstaat gunt bouw van negen ecoducten

bouwbreed Premium

Haverkort Voormolen en Hegeman Beton- en Industriebouw gaan de komende drie jaar negen ecoducten bouwen. Rijkswaterstaat gunt beide bedrijven de design 0x26 construct-opdracht.

De ecoducten moeten bijdragen aan het vergroten van de leefgebieden van diverse dierenpopulaties. Het project maakt deel uit van het meerjarenprogramma Ontsnippering van de ministeries van VROM, V en W en LNV. De negen ecoducten zijn, ondanks de gespreide ligging, in één contract gebundeld.
Vijf partijen namen deel aan de aanbestedingsprocedure. De gekozen combinatie H2Eco van Haverkort Voormolen en Hegeman Beton- en Industriebouw levert volgens Rijkswaterstaat de beste prijs/kwaliteitsverhouding. De opdrachtgever, die nauw samenwerkt met de provincie Gelderland en ProRail, heeft voor de realisatie van de ecoducten 45 miljoen euro op de begroting staan.
Zes ecoducten komen op de Veluwe. Aan de noordkant kruisen zij de A50 bij Wezep en de A28 met naastliggende spoorlijn tussen Harderwijk en Nunspeet. Centraal krijgt de A1 er een ecoduct bij. Aan de zuidkant wordt over de A12 bij Renkum een oversteek gerealiseerd en krijgt de provinciale weg N310 een ecoduct, waarvoor de weg verdiept wordt aangelegd. Verder naar het oosten komt een passage onder de A348 bij Dieren.
Op de Sallandse Heuvelrug krijgen dieren meer ruimte door een ecoduct over rijksweg N35 bij Nijverdal, in combinatie met een tunnel onder de spoorlijn. Tot slot maken twee ecoducten op de Utrechtse Heuvelrug deel uit van het project. Er komt een oversteek over de A28 bij Huis ter Heide en over de A27 met spoorlijn ten zuiden van Hilversum. Alle ecoducten moeten eind 2012 klaar zijn.

Reageer op dit artikel